Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla

Cvikla (červená repa) je účinnou prevenciou, ale aj liekom na mnohé vážne choroby. Cvikla je naplnená plnohodnotnými živinami, vďaka ktorým napr. prečístíme organizmus od nečistôt, má antibiotické a antiseptické účinky, priaznivo pôsobí pri tvorbe krvi, najmä ako jeden z prostriedkov proti málokrvnosti a podobne. Cvikla je vysoko výživovo hodnotná, obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, fosfor, horčík, sodík, zinok, mangán, selén, meď, vitamín A,B,C,K, beta karotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Najviac výživných látok je však zo surovej cvikle v podobe šťavy, avšak vynikajúca je i zakonzervovaná a preto pridávam tento recept na:

Zaváraná cvikla s chrenom

zaváraná cvikla fotopostup

Suroviny:

10 kg cvikla,

1 kg chren,

1 balík celá rasca,

1/2 balík drvená rasca,

Suroviny na nálev:

1 l ocot,

3,5 l voda,

150 – 200 g soľ

250 g kryštálový cukor.

 

Postup:

Červenú cviklu očistíme, umyjeme a v šupke uvaríme. Uvarenú, ešte teplú olúpeme a necháme vychladnúť. Vychladnutú cviklu nastrúhame na strúhadle, posypeme 1 balíkom celej a 1/2 balíkom drvenej rasce. Potom pridáme očistený a nastrúhaný na jemnom strúhadle chren. Všetko spolu dobre premiešame a zalejeme studeným nálevom.

Nálev: Všetky suroviny na nálev dáme do hrnca, povaríme a necháme vychladnúť.

Cviklu s nálevom necháme postáť minimálne 2 hodiny. Následne naplníme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri teplote 90 °C. Veľké 7 dcl poháre sterilizujeme 20 minút a malé 3,75 dcl sterilizujeme 15 minút. Z dávky vyjde okolo 17 veľkých 7 dcl pohárov.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *