Po tomto rýchlom, jednoduchom a vynikajúcom cuketovom slanom koláči na plechu sa len tak zapráši 🙂 . Koláč je výborný teplý k večeri, ale ak vydrží i za studena, môžeme ho pridať napr. aj k studeným misám. Robievam ho s rôznymi obmenami múk. Teraz som použila špaldovú hladkú a špaldovú celozrnnú múku, ak ho však chceme bez lepku, tak ho pripravíme z bezlepkovej, pohánkovej, či kukuričnej múky. Do koláča môžeme dať napr. klobásu, údené moravské mäso, skrátka, čo komu chutí.
Rýchly, jednoduchý a vynikajúci
cuketový slaný koláč zo špaldovej múky
Suroviny:
400 g cuketa,
1-2 klobásy (alebo 200 g údené moravské mäso…)
1 cibuľa,
200 g bezlepková múka / alebo 50 g špaldová celozrnná múka + 150 g hladká špaldová múka,
150 g tvrdý syr EIDAM,
5 ks vajcia,
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
100 ml olej,
1 Čl vegeta,
soľ a čierne korenie podľa chuti,
petržlenová vňať.
Postup:
Na panvici osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, následne pridáme na kúsky nakrájanú klobásu, osmažíme a odstavíme zo sporáka. Cuketu očistíme, vydlabeme jadierka a následne ju na hrubo nastrúhame do misky. Pridáme nastrúhaný tvrdý syr, vajcia, soľ, korenie, vegetu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a osmaženú cibuľu s klobásou. Všetko dobre premiešame a nakoniec pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať. Hotovú zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 až 30 minút.