I keď mäsová roláda nemá s pečivom nič spoločné, pridávam tento recept, nakoľko ju pripravujem veľmi často, ale nielen so zemiakovou prílohou ako nedeľný obed, ale i na studené misy, k rôznym rodinným oslavám a príležitostiam.
U nás je táto roláda z mletého mäsa najviac obľúbená plnená so syrom a šunkou, spolu so zemiakovou kašou a domácou zaváranou cviklou. Avšak ako som spomínala, často ju pripravujem i na studené misy, takže ju plním s rôznymi obmenami (celé vajce na tvrdo, syr+bylinky, slanina+vajcová praženica, šampiňóny, kápia, hrášok, prípadne kukurica, ale i špenát….).
Roláda z mletého mäsa
Suroviny:
- 1/2 kg mleté mäso,
- 1 vajce,
- 1/2 ČL mleté čierne korenie,
- 100 ml mlieko.
Suroviny na plnku:
- 150 g plátkový syr,
- 150 g šunková saláma.
Postup:
V mise vymiešame mleté mäso s vajíčkom, mletým čiernym korením a mliekom. Sformujeme do tvaru bochníka, zabalíme ho do mikroténovej fólie a odložíme na noc do chladničky.
Následne na druhý deň s mokrými rukami vyformujeme z mäsovej masy obdĺžnik na alobale, hrubý asi 1 cm. Naukladáme salámu, syr a opatrne pomocou alobalu zvinieme do rolády (samozrejme bez toho alobalu 😉 ) .
Hotovú roládu opatrne preložíme na plech, podlejeme vodou a dáme piecť.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zhruba hodinu. Potom alobal rozvinieme a necháme zapiecť ešte 15-20 min.
Roládu krájame vychladnutú.