Ak máte, alebo ste dostali prerastené uhorky, ktoré už nie sú ani na kvašáky, istotne si doma pripravujete uhorkový šalát. Prečo si takýto šalát nezakonzervovať a nepochutiť si na ňom i po uhorkovej sezóne 🙂 . Preto pridávam tento recept na vynikajúci zaváraný uhorkový šalát, do ktorého sa môže pridať i mladá cuketa.
Zaváraný uhorkový šalát
Suroviny:
4 kg uhorky,
300 ml ocot,
300 g kryštálový cukor,
3-4 PL vegeta,
1/2 PL soľ,
3-4 cibuľa,
môžeme pridať i 1-2 feferóny – nemusí byť.
Postup:
Uhorky umyjeme, ošúpeme (ak sú mladé, šupku môžeme nechať) a nakrájame na kolieska. Do nakrájaných uhoriek pridáme nakrájanú cibuľu i feferóny. Potom pridáme ostatné veci ako vegetu, soľ, cukor a ocot a všetko spolu dobre premiešame. Šalát necháme postáť zhruba 20 – 30 minút, aby „nažil“. Následne ho opäť premiešame a môžeme plniť do čistých zaváraninových pohárov. Poháre sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C.