Rezy a dezerty

Cuketový špaldový koláč

Jednoduchý, rýchly, vynikajúci a hlavne

šťavnatý cuketový koláč zo špaldovej múky

so škoricou, hrozienkami a vlašskými orechmi

cuketový špaldový koláč fotopostup

Suroviny:

350 g cuketa (môže byť aj tekvica),

300 g kryštálový/trstinový cukor,

2 vajcia,

300 ml olej,

250 g špaldová hladká múka,

1 kypriaci prášok do pečiva,

1 vanilkový cukor,

2 PL kakao,

1-2 ČL mletá škorica,

hrsť hrozienka,

50 g mleté vlašské orechy (môže sa pridať aj hrsť na drobno nasekaných vlašských orechov).

Suroviny na dohotovenie:

malinovo-ríbezľový lekvár na potieranie,

100 g čokoláda na varenie + smotana na šľahanie (môžeme použiť i mlieko).

 

Postup:

Cuketu nastrúhame na drobno (na jemnom strúhadle), šťavu ponecháme. V miske vymiešame kryštálový/trstinový cukor, vanilkový cukor a vajcia do peny. Zmes pridáme do nastrúhanej cukety. Potom pridáme olej, špaldovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, kakao, škoricu a mleté vlašské orechy a všetko dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec pridáme hrozienka (ktoré boli vopred namočené vo vode alebo v rume) a môžeme pridať i na kúsky nakrájané vlašské orechy. Hotovú zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 25 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Koláč necháme stuhnúť a nakrájame na kocky, alebo rezy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.