Jednoduchý, rýchly, vynikajúci a hlavne
šťavnatý cuketový koláč zo špaldovej múky
so škoricou, hrozienkami a vlašskými orechmi
Suroviny:
350 g cuketa (môže byť aj tekvica),
300 g kryštálový/trstinový cukor,
2 vajcia,
300 ml olej,
250 g špaldová hladká múka,
1 kypriaci prášok do pečiva,
1 vanilkový cukor,
2 PL kakao,
1-2 ČL mletá škorica,
hrsť hrozienka,
50 g mleté vlašské orechy (môže sa pridať aj hrsť na drobno nasekaných vlašských orechov).
Suroviny na dohotovenie:
malinovo-ríbezľový lekvár na potieranie,
100 g čokoláda na varenie + smotana na šľahanie (môžeme použiť i mlieko).
Postup:
Cuketu nastrúhame na drobno (na jemnom strúhadle), šťavu ponecháme. V miske vymiešame kryštálový/trstinový cukor, vanilkový cukor a vajcia do peny. Zmes pridáme do nastrúhanej cukety. Potom pridáme olej, špaldovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, kakao, škoricu a mleté vlašské orechy a všetko dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec pridáme hrozienka (ktoré boli vopred namočené vo vode alebo v rume) a môžeme pridať i na kúsky nakrájané vlašské orechy. Hotovú zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 25 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Koláč necháme stuhnúť a nakrájame na kocky, alebo rezy.