Domáci krémeš

Krémeš je vynikajúci slávnostný zákusok, ktorý môžeme pripraviť i z lístkového cesta, prípadne bebe a marína keksov, alebo môžeme upiecť vynikajúce medové pláty. Ja som vyskúšala mnoho receptov na krémeše, avšak tento je u nás top.

Domáci krémeš z medového cesta

krémeš

Suroviny na cesto:

50 g maslo,

1 PL med,

100 g práškový cukor,

1 vajce,

1 žĺtok,

1 PL um (rum),

250 g hladká múka špeciál,

1 ČL sóda bikarbóny.

Suroviny na krém:

1 l mlieko,

3 balíky Zlatý klas,

1 vanilkový cukor,

4 žĺtky,

250 g maslo,

250 g práškový cukor.

Suroviny na šľahačku:

750 ml smotana na šľahanie 33 %,

4 PL práškový cukor,

2 balíky stužovač na šlahačky Dr. Oetker.

Suroviny na čokoládovú polevu:

200 g čokoláda na varenie,

200 g cera.

 

Postup:

V mise nad parou vymiešame maslo s 1 PL medu a 100 g práškového cukru. Potom pridáme 1 celé vajce a 1 žĺtok, 1 PL rumu a nakoniec pridáme hladkú múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Vymiešame hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu časť. Cestá upečieme na vymastených a múkou vysypaných plechoch vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C. Upečené pláty necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme krém a šľahačku.

Príprava krému: V miske si rozšľaháme žĺtky s mliekom (zhruba 200 až 300 ml) a so zlatými klasmi.  Do hrnca dáme variť zvyšné mlieko (700 až 800 ml mlieka) spolu s vanilkovým cukrom. Potom pridáme vymiešanú zmes so zlatými klasmi a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešana. V druhej miske vymiešame maslo s práškovým cukrom, postupne pridávame vychladnutú kašu a vymiešame hladký krém.

Keď máme krém hotový, vyšľaháme si šľahačku zo smotany, práškového cukru a stužovačov.

Krémeše naplníme tak, že na spodok dáme väčší, teda hrubší vychladnutý plát, naň rovnomerne natrieme krém, na to šľahačku, na šľahačku dáme tenší plát, ktorý polejeme čokoládovou polevou (rozpustená cera s čokoládou vo vodnom kúpeli).

Hotové krémeše necháme v chladničke do druhého dňa a na druhý deň krájame na kocky, alebo rezy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.