Tento recept na medové rezy mám od svojej mamy, ktorá ho robieva už roky. Recept si vylepšila a doladila podľa svojich skúseností a aj vďaka tomu sú tieto medové rezy naozaj lahodné.
Vynikajúce medové rezy
Na cesto potrebujeme:
- 600 g hladkej múky špeciál,
- 120 g masla,
- 150 g práškového cukru,
- 2 vajcia,
- 4,5 PL medu,
- 1,5 ČL sódy bikarbóny,
- slivkový lekvár,
- čokoládová poleva.
Suroviny na plnku:
- 400 ml plnotučného mlieka,
- 2 ks vanilkového cukru,
- 4 PL hladkej múky špeciál,
- 250 g masla,
- 200 g práškového cukru.
Suroviny na čokoládovú polevu:
- 200 g tmavej čokolády,
- 100 g masla.
Postup:
- Maslo, cukor, med, vajcia a sódu bikarbónu dáme do hrnca a za stáleho miešania zohrievame až do bodu varu.
- Horúcu zmes vylejeme do preosiatej múky.
- Spracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na 4 bochníky. Rozvaľkáme ich a po jednom upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 5-8 min.
- Z mlieka, cukru a múky uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť.
- Zmäknuté maslo (izbovej teploty) vymiešame s cukrom dopenista a postupne pridávame vychladnutú kašu. Keď je plnka vyšlahaná, opatrne pridáme 1 PL lyžicu umu.
- Plníme v poradí: cesto, krém, cesto, lekvár, cesto, krém, cesto.
- Naplnený koláč zaťažíme na 4 – 5 hodín. Potom vrch polejeme čokoládovou polevou.