Makové hrebene

Vynikajúce makové hrebene z kysnutého cesta – sú vhodné aj ako desiata deťom do školy. Aj po niekoľkých dňoch sú mäkké ako pavučinka. Tieto hrebene môžeme robiť s rôznymi obmenami, či už orechové, tvarohové, prípadne nutelové.

Suroviny:

  • 600 g polohrubej múky,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 1 ČL soli,
  • 1,5 dcl oleja,
  • 1 vajce,
  • 1 PL kyslej smotany,
  • 2,5 dcl mlieka,
  • 42 g droždie,
  • 2-3 PL kryštálového cukru.

Suroviny na plnku:

  • 150 – 200 g mletý mak,
  • kryštálový cukor,
  • mlieko.

Na potretie a posypanie:

  • 1 ks vajce + mlieko,
  • práškový cukor.

Postup:

Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, vajce, kyslú smotanu, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti,  keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút.

Medzitým si pripravíme makovú plnku – zmiešaním všetkých surovín.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 13 dielov zhruba po 90 g. Z každého cesta vytvoríme bochníček. Bochníčky si jednotlivo rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik. Na hornú časť cesta dáme plnku, cez náplň prehneme cesto, ktoré jednoducho namačkáme na spodnú časť cesta tak, aby bola celá plnka prekrytá.

Druhú časť cesta narežeme radielkom a zrolujeme do tvaru rožka. Hotové hrebene (rožky) preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15 minút podkysnúť. Následne potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 15-20 minút. Vychladnuté hrebene posypeme práškovým cukrom.

Z dávky vyjde 13 ks.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.