Sladké

Makové hrebene

Vynikajúce makové hrebene z kysnutého cesta sú vhodné na desiatu deťom do školy, ale nakoľko sú aj po niekoľkých dňoch mäkké ako pavučinka, v čase prázdnin ich deťom pripravujem na raňajky. Tieto hrebene môžeme robiť s rôznymi obmenami, či už orechové, tvarohové, prípadne nutelové.

Suroviny:

600 g polohrubej múky,

1 kypriaci prášok do pečiva,

1 ČL soli,

1,5 dcl oleja,

1 vajce,

1 PL kyslej smotany,

2,5 dcl mlieka,

42 g droždie,

2-3 PL kryštálového cukru.

Na plnku:

150 – 200 g mletý mak,

kryštálový cukor,

mlieko.

Na potretie:

1 ks vajce + mlieko

Na posypanie:

práškový cukor.

Postup:

Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, vajce, kyslú smotanu, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti,  keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút.

Medzitým si pripravíme makovú plnku – zmiešaním všetkých surovín.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 13 dielov zhruba po 90 g. Z každého cesta vytvoríme bochníček. Bochníčky si jednotlivo rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik. Na hornú časť cesta dáme plnku, cez náplň prehneme cesto, ktoré jednoducho namačkáme na spodnú časť cesta tak, aby bola celá plnka prekrytá. Druhú časť cesta narežeme radielkom a zrolujeme do tvaru rožka. Hotové hrebene – rožky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15 minút podkysnúť. Následne potrieme vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 15-20 minút. Vychladnuté hrebene posypeme práškovým cukrom.

Z dávky vyjde 13 ks.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *