Špaldový ovocný koláč s mrveničkou

Tento vynikajúci a rýchly ovocný koláč s mrveničkou, bez kysnutia je nenáročný na prípravu, ale i suroviny, takže ho zvládne každá gazdinka.  Je veľmi obľúbený, nakoľko všetky suroviny vymiešame v jednej miske a šup s ním do rúry 🙂

Pečiem ho veľmi často s obmenami špaldovej polohrubej múky, ale i klasickej pšeničnej polohrubej múky. Či leto, či zima, vždy je aktuálny, nakoľko ovocie dáme podľa ročného obdobia, či už čerstvé, mrazené, alebo kompótové.

Špaldový ovocný koláč s mrveničkou

Suroviny na cesto:

  • 300 g špaldová (pšeničná) polohrubá múka,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 180 g kryštálový/trstinový cukor,
  • 2 ks vajcia,
  • 4 PL olivový olej,
  • 200 ml plnotučné mlieko,
  • ovocie (čerstvé, kompótové) podľa chuti.

Suroviny na mrveničku:

  • 100 g špaldová (pšeničná) hrubá múka,
  • 50 g maslo,
  • 50 g kryštálový/trstinový cukor.

Postup:

V miske si vymiešame vajcia s kryštálovým/trstinovým cukrom do penista. Postupne pridáme olej, mlieko a špaldovú/pšeničnú polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dobre vymiešame, kým nevznikne cesto, ktoré dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch naukladáme ovocie a posypeme mrveničkou, ktorú si pripravíme zmiešaním surovín – masla, múky a cukru. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 – 180° C zhruba 25 až 30 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.