Tento vynikajúci a rýchly ovocný koláč s mrveničkou, bez kysnutia je nenáročný na prípravu, ale i suroviny, takže ho zvládne každá gazdinka. Je veľmi obľúbený, nakoľko všetky suroviny vymiešame v jednej miske a šup s ním do rúry 🙂
Pečiem ho veľmi často s obmenami špaldovej polohrubej múky, ale i klasickej pšeničnej polohrubej múky. Či leto, či zima, vždy je aktuálny, nakoľko ovocie dáme podľa ročného obdobia, či už čerstvé, mrazené, alebo kompótové.
Špaldový ovocný koláč s mrveničkou
Suroviny na cesto:
300 g špaldová (pšeničná) polohrubá múka,
1 kypriaci prášok do pečiva,
180 g kryštálový/trstinový cukor,
2 ks vajcia,
4 PL slnečnicový olej,
200 ml plnotučné mlieko,
ovocie (čerstvé, kompótové) podľa chuti.
Suroviny na mrveničku:
100 g špaldová (pšeničná) hrubá múka,
50 g maslo,
50 g kryštálový/trstinový cukor.
Postup:
V miske si vymiešame vajcia s kryštálovým/trstinovým cukrom do penista. Postupne pridáme olej, mlieko a špaldovú/pšeničnú polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dobre vymiešame, kým nevznikne cesto, ktoré dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch naukladáme ovocie a posypeme mrveničkou, ktorú si pripravíme zmiešaním surovín – masla, múky a cukru. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180°C zhruba 25 až 30 minút.