Gerlachovské rezy

Tieto vynikajúce rezy s orechovou či makovou náplňou oceníte pri rôznych príležitostiach. Hravo prekonajú aj tie najlepšie plnkové koláče a zaujmu nejednu návštevu. Sú naozaj lahodné a ich príprava nie je zložitá.

Suroviny:

  • 500 g polohrubej múky,
  • 250 g masla,
  • 1 ČL sódy bikarbóny,
  • 1 žĺtok,
  • 1 celé vajce,
  • 1 dcl mlieka,
  • 1 kocka kvasníc,
  • 1 lyžica práškového cukru,
  • štipka soli.

Suroviny na plnku:

  • 300 g mletých orechov alebo maku (prípadne 150 g orechov a 150 g maku, pokiaľ chcete každú polovicu s inou plnkou,
  • 200 g práškového cukru,
  • rum,
  • citrónová kôra,
  • mlieko podľa potreby,
  • lekvár.

Poleva:

Na povrch koláča môžeme pripraviť citrónovú alebo punčovú polevu. Výborný je však aj samotný (bez polevy).

  • Citrónová poleva: (4 PL práškového cukru zmiešané s citrónovou šťavou a 1 PL prevarenej vody).
  • Punčová poleva: (4 PL práškového cukru zmiešané s citrónovou šťavou, punčovou arómou, potravinárskym farbivom a 1 PL prevarenej vody).

Postup:

Droždie rozrobíme v teplom mlieku. V miske zmiešame múku, práškový cukor, maslo, vajíčka, kvasnice a sódu bikarbónu. Pridáme rozrobené droždie a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníky a opäť necháme podkysnúť.

Medzitým si nachystáme orechovú, prípadne makovú plnku. Pripraviť si môžeme aj obe a jednu polovicu rezov napliť orechovou plnkou a druhú makovou. Plnku vytvoríme zmiešaním orechov / maku s práškovým cukrom, rumom a citrónovou kôrou. Zohriate mlieko prilievame podľa potreby. Zmes by nemala byť príliš riedka, skôr hustejšia.

Podkysnuté bochníčky si jednotlivo rozvaľkáme na tenké cesto vo veľkosti plechu. Na vymastený plech vysypaný múkou si prenesieme pomocou valčeka prvé cesto.

Cestá a plnky vrstvíme nasledovne:

  • Prvé cesto potrieme lekvárom a prikryjeme ho druhým cestom.
  • Druhé cesto natrieme orechovou (makovou) plnkou a opäť ho prikyjeme cestom.
  • Tretie cesto potrieme znovu lekvárom.
  • Štvrtým cestom prikryjeme predchádzajúce vrstvy a popicháme ho zvrchu vidličkou.

Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 15-20 minút. Vychladnutý koláč potrieme citrónovou alebo punčovou polevou.

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.