Kysnuté slané pečivo

Špaldové čatajské praclíky

Ručne vyrábané čatajské praclíky, kde sa každý jeden praclík ručne tvaruje,  je tradičná slaná pochúťka, ktorá nesmie chýbať pri každej slávnostnej príležitosti. Praclíky sa dajú robiť s obmenou múky, či už špaldovej, alebo pšeničnej.

Slané špaldové čatajské praclíky

Suroviny na cesto:

1/2 kg hladká špaldová múka,

štipka soli,

250 g maslo,

50 g droždie,

1 ČL kryštálový cukor,

200 ml mlieko,

1 ks žĺtok na potretie.

Suroviny na slanú zmes:

1 ks bielok,

1 PL voda,

1 ČL soľ,

1 PL hladká špaldová múka.

 

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ, pridáme maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až vypracujeme dosť husté cesto. Cesto nie je treba nechať kysnúť, hneď s ním pracujeme. Odrežeme si kus cesta, vytvarujeme ovál, ktorý rolujeme tam a späť, prstami pohybujeme pozdĺž cesta, až vytvarujeme valček hrubý 2-3 cm. Z neho potom režeme kratšie valčeky, zhruba 1 cm dlhé a z nich vyšúľame nite, z ktorých tvarujeme praclíky. Hotové praclíky poukladáme na plech vymastený maslom, potrieme žĺtkom a dáme piecť. Pečieme zhruba 6-8 minút, aby neboli úplne upečené. Medzitým si pripravíme slanú zmes – vymiešaním všetkých surovín na slanú zmes. Čiastočne upečené praclíky pokvapkáme, alebo „pokreslíme“ so slanou zmesou (slanú zmes vložíme do vrecka s odstrihnutým rohom). Následne ich dopečieme do zlatista, ešte zhruba 2 minúty.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.