Špaldové čatajské praclíky

Ručne vyrábané čatajské praclíky, kde sa každý jeden praclík ručne tvaruje,  je tradičná slaná pochúťka, ktorá nesmie chýbať pri každej slávnostnej príležitosti. Praclíky sa dajú robiť s obmenou múky, či už špaldovej, alebo pšeničnej.

Slané špaldové čatajské praclíky

Suroviny na cesto:

1/2 kg hladká špaldová múka,

štipka soli,

250 g maslo,

50 g droždie,

1 ČL kryštálový cukor,

200 ml mlieko,

1 ks žĺtok na potretie.

Suroviny na slanú zmes:

1 ks bielok,

1 PL voda,

1 ČL soľ,

1 PL hladká špaldová múka.

 

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ, pridáme maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až vypracujeme dosť husté cesto. Cesto nie je treba nechať kysnúť, hneď s ním pracujeme. Odrežeme si kus cesta, vytvarujeme ovál, ktorý rolujeme tam a späť, prstami pohybujeme pozdĺž cesta, až vytvarujeme valček hrubý 2-3 cm. Z neho potom režeme kratšie valčeky, zhruba 1 cm dlhé a z nich vyšúľame nite, z ktorých tvarujeme praclíky. Hotové praclíky poukladáme na plech vymastený maslom, potrieme žĺtkom a dáme piecť. Pečieme zhruba 6-8 minút, aby neboli úplne upečené. Medzitým si pripravíme slanú zmes – vymiešaním všetkých surovín na slanú zmes. Čiastočne upečené praclíky pokvapkáme, alebo „pokreslíme“ so slanou zmesou (slanú zmes vložíme do vrecka s odstrihnutým rohom). Následne ich dopečieme do zlatista, ešte zhruba 2 minúty.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.