Ručne vyrábané čatajské praclíky, kde sa každý jeden praclík ručne tvaruje, je tradičná slaná pochúťka, ktorá nesmie chýbať pri každej slávnostnej príležitosti. Praclíky sa dajú robiť s obmenou múky, či už špaldovej, alebo pšeničnej.
Slané špaldové čatajské praclíky
Suroviny na cesto:
1/2 kg hladká špaldová múka,
štipka soli,
250 g maslo,
50 g droždie,
1 ČL kryštálový cukor,
200 ml mlieko,
1 ks žĺtok na potretie.
Suroviny na slanú zmes:
1 ks bielok,
1 PL voda,
1 ČL soľ,
1 PL hladká špaldová múka.
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ, pridáme maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až vypracujeme dosť husté cesto. Cesto nie je treba nechať kysnúť, hneď s ním pracujeme. Odrežeme si kus cesta, vytvarujeme ovál, ktorý rolujeme tam a späť, prstami pohybujeme pozdĺž cesta, až vytvarujeme valček hrubý 2-3 cm. Z neho potom režeme kratšie valčeky, zhruba 1 cm dlhé a z nich vyšúľame nite, z ktorých tvarujeme praclíky. Hotové praclíky poukladáme na plech vymastený maslom, potrieme žĺtkom a dáme piecť. Pečieme zhruba 6-8 minút, aby neboli úplne upečené. Medzitým si pripravíme slanú zmes – vymiešaním všetkých surovín na slanú zmes. Čiastočne upečené praclíky pokvapkáme, alebo „pokreslíme“ so slanou zmesou (slanú zmes vložíme do vrecka s odstrihnutým rohom). Následne ich dopečieme do zlatista, ešte zhruba 2 minúty.