Jablková štrúdľa

Jablková štrúdľa je rýchla a tradičná klasika z lístkového cesta vhodná k akejkoľvek príležitosti, alebo len tak ku kávičke.

Jablková štrúdľa z lístkového cesta

s orechmi a hrozienkami

Suroviny:

1 lístkové cesto (400 g),

hladká múka na podsypanie,

1 kg jablká,

100 g mleté vlašské orechy,

80 g hrozienka,

1 PL um (rum),

100 g kryštálový cukor,

2 ks vanilkový cukor,

mletá škorica podľa chuti,

2 PL maslo,

50 g domáca strúhanka,

1 vajce na potretie,

práškový cukor na posypanie.

 

Postup:

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a preložíme na papier na pečenie. Jablká očistíme, zbavíme ich šupky a jadrovníka a nastrúhame ich na strúhadle. Následne ich zmiešame s mletou škoricou podľa chuti a s cukrom (vanilkovým aj kryštálovým). Hrozienka zalejeme horúcou vodou, pridáme rum, necháme ich 10 minút postáť, scedíme a pridáme k jablkám. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do svetlo-hneda a necháme vychladnúť.

Keď máme všetko pripravené ideme plniť. Na cesto rozotrieme opraženú strúhanku, následne pridáme jablkovú zmes a nakoniec posypeme mletými vlašskými orechmi. Naplnené cesto opatrne zvinieme pomocou papiera na pečenie do rolády a konce zahneme.  Hotovú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200° C zhruba 15 až 20 minút. Vychladnutú štrúdľu pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom, alebo zmesou práškového cukru a mletej škorice.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.