Jablková štrúdľa je rýchla a tradičná klasika z lístkového cesta vhodná k akejkoľvek príležitosti, alebo len tak ku kávičke.
Jablková štrúdľa z lístkového cesta
s orechmi a hrozienkami
Suroviny:
1 lístkové cesto (400 g),
hladká múka na podsypanie,
1 kg jablká,
100 g mleté vlašské orechy,
80 g hrozienka,
1 PL um (rum),
100 g kryštálový cukor,
2 ks vanilkový cukor,
mletá škorica podľa chuti,
2 PL maslo,
50 g domáca strúhanka,
1 vajce na potretie,
práškový cukor na posypanie.
Postup:
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a preložíme na papier na pečenie. Jablká očistíme, zbavíme ich šupky a jadrovníka a nastrúhame ich na strúhadle. Následne ich zmiešame s mletou škoricou podľa chuti a s cukrom (vanilkovým aj kryštálovým). Hrozienka zalejeme horúcou vodou, pridáme rum, necháme ich 10 minút postáť, scedíme a pridáme k jablkám. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do svetlo-hneda a necháme vychladnúť.
Keď máme všetko pripravené ideme plniť. Na cesto rozotrieme opraženú strúhanku, následne pridáme jablkovú zmes a nakoniec posypeme mletými vlašskými orechmi. Naplnené cesto opatrne zvinieme pomocou papiera na pečenie do rolády a konce zahneme. Hotovú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200° C zhruba 15 až 20 minút. Vychladnutú štrúdľu pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom, alebo zmesou práškového cukru a mletej škorice.