Špaldový orechový mrežovník

Špaldový orechový mrežovník

Suroviny na cesto:

300 g hladká špaldová múka,

1 ks kypriaci prášok do pečiva,

100 g kryštálový/trstinový cukor,

180 g maslo,

2 ks vajcia,

2 PL sušené mlieko,

1 ČL mletá škorica,

3 ks mleté klinčeky (zomelieme v kávovom mlynčeku).

Suroviny na dohotovenie:

100 g mleté, príp. rozdrvené, alebo nasekané vlašské orechy,

džem na potretie.

 

Postup:

Zo surovín si pripravíme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na dve časti – 2/3-iny a 1/3-inu. 2/3-iny cesta vyvaľkáme a preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie. Cesto potrieme džemom a posypeme vlašskými orechmi. Zo zvyšného cesta rukami „vyšúľame“ dlhé šúlance, ktoré ukladáme uhlopriečne od seba zhruba 1 – 1,5 cm.  Druhý rad pásikov ukladáme krížom cez prvé, aby sme dostali pravidelné mriežky. Mriežky potrieme rozmiešaným vajcom a môžeme ešte posypať napr. posekanými orechmi (vlašské, mandle), ale nemusíme. Hotový koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180° – 190 °C zhruba 20 – 25 min. Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.