Famózne cesnakové trojhranky sa hodia ku každej príležitosti, či už na Vianoce, Veľkú noc, Silvester, alebo len tak k pivu, či k vínu 🙂
Cesnakové trojhranky z kysnutého cesta
Suroviny na kysnuté cesto:
1 kg hladká múka,
2 hrste polohrubá múka,
1 PL himalájska soľ,
100 ml olej,
500 ml mlieko,
42 g droždie,
1 PL kryštálový cukor.
Suroviny na cesnakovú plnku:
250 g maslo,
8-10 strúčkov cesnaku,
1 PL himalájska soľ.
Na potieranie a posypanie:
1 ks vajce,
celá rasca (sezam).
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame múky, soľ, pridáme olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až kým vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja, zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Ak by bolo cesto tuhé, pridáme mlieko. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú dosku. Cesto rozdelíme na 4-5 bochníčkov, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky. Potrieme ich cesnakovou plnkou (plnku pripravíme vymiešaním všetkých surovín na plnku – maslo, pretlačený cesnak a soľ) a zatočíme do rolády, ako štrúdľu. Hotovú roládu pokrájame šikmým rezom na trojhranky. Trojhranky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Následne ich potrieme vajíčkom a posypeme rascou (sezamom) a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 20 – 25 minút.