Pre tých, ktorí milujú tradičnú klasiku na slano, teda slaný koláč, pridávam tento recept na vynikajúci
smotanový posúch, alebo
smotanový koláč so slaninou z chlebovej a špaldovej celozrnnej múky
Suroviny na cesto (na dva plechy):
800 g chlebová mútka T650,
200 g špaldová celozrnná múka,
600 ml cmar (prípadne mlieko, voda),
1 ČL himalájska soľ,
1 PL ocot,
42 g droždie+trocha vody na rozmiešanie.
Suroviny na plnku:
1000 ml kyslá smotana (na jeden plech ide 500 ml kyslej smotany),
slanina podľa chuti,
soľ a čierne korenie,
petržlenová vňať .
Postup:
Droždie rozmiešame v troške vody, netreba robiť kvások, iba rozmiešať. Do misky si nasypeme múku, pridáme droždie, cmar a zamiešame. Potom pridáme soľ a ocot a miesime 10 až 15 minút až vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozvaľkáme malým valčekom, prstami upravíme a urobíme vyvýšený okraj. Koláč posypeme opraženou slaninou a necháme 5 – 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, aby sa trochu zatiahlo. Potom dáme na vrch koláča smotanu, posolíme, okoreníme a pečieme pri teplote 180 °C ešte zhruba 30 minút. Tesne pred dopečením pridáme petržlenovú vňať.