Smotanový posúch

Pre tých, ktorí milujú tradičnú klasiku na slano, teda slaný koláč, pridávam tento recept na vynikajúci

smotanový posúch, alebo

smotanový koláč so slaninou z chlebovej a špaldovej celozrnnej múky

Suroviny na cesto (na dva plechy):

800 g chlebová mútka T650,

200 g špaldová celozrnná múka,

600 ml cmar (prípadne mlieko, voda),

1 ČL himalájska soľ,

1 PL ocot,

42 g droždie+trocha vody na rozmiešanie.

Suroviny na plnku:

1000 ml kyslá smotana (na jeden plech ide 500 ml kyslej smotany),

slanina podľa chuti,

soľ a čierne korenie,

petržlenová vňať .

 

Postup:

Droždie rozmiešame v troške vody, netreba robiť kvások, iba rozmiešať. Do misky si nasypeme múku, pridáme droždie, cmar a zamiešame. Potom pridáme soľ a ocot a miesime 10 až 15 minút až vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozvaľkáme malým valčekom, prstami upravíme a urobíme vyvýšený okraj. Koláč posypeme opraženou slaninou a necháme 5 – 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, aby sa trochu zatiahlo. Potom dáme na vrch koláča smotanu, posolíme, okoreníme a pečieme pri teplote 180 °C ešte zhruba 30 minút. Tesne pred dopečením pridáme petržlenovú vňať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.