Slaná torta

Slaná torta, či už v tvare podkovy, alebo v inom tvare je originálnym prekvapením pre oslávenca, ktorý má radšej slané viac ako sladké 🙂

Slaná torta

so syrovo-cesnakovou a vajíčkovou nátierkou

Suroviny na cesto:

1 kg hladká múka špeciál,

600 ml vlažné mlieko,

2 vajcia,

2 PL olej,

2 ČL citrónová šťava,

4 ČL soľ,

2 ČL kryštálový cukor,

42 g droždie,

1 ČL kypriaci prášok do pečiva.

Suroviny na syorovo-cesnakovú nátierku:

300 g tavený syr,

100 g maslo,

3 PL pochúťková kyslá smotana,

1 PL plnotučná horčica,

5 strúčkov pretlačeného cesnaku,

soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.

Suroviny na vajíčkovú nátierku:

5 ks vajcia uvarené na tvrdo,

100 g maslo,

2 kocky syrokrém,

1 cibuľa na drobno nakrájaná,

1 PL horčica,

soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.

Na dozdobenie:

plátkový syr, saláma, slanina, zelenina (šalát, rajčiny, kukurica….).

 

Postup:

Z 200 ml mlieka, ktoré odoberieme zo surovín na cesto, z droždia a 1 ČL kryšt. cukru si urobíme kvások. Do preosiatej hladkej múky pridáme soľ, kypriaci prášok do pečiva, zvyšný kryštálový cukor – 1 ČL a zamiešame. Potom pridáme vajcia, citrónovú šťavu, olej, zvyšné mlieko (400 ml) a kvások. Miesime 10 až 15 minút až vypracujeme cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút). Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem. Medzitým si tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Do tortovej formy dáme cesto a necháme ešte podkysnúť zhruba 30 minút a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 30 až 40 minút. Z vychladnutej podkovy odrežeme vrch, aby sme mali tortu rovnú a tortu prekrojíme 2x, čiže nám vzniknú 3 časti. Naplníme vajíčkovou a syrovo-cesnakovou pomazánkou. Pomazánky pripravíme zmiešaním surovín na jednotlivú pomazánku. Na pomazánku ukladáme salámu, slaninu – podľa chuti. Vrch aj boky potrieme pomazánkou a prekryjeme plátkami syru. Dozdobíme podľa fantázie.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.