Kysnuté slané pečivo

Špaldový chlieb s medvedím cesnakom

Medvedí cesnak patrí medzi prvé jarné byliny, ktoré spestrujú našu kuchyňu a zároveň podporuje naše zdravie. Môžeme ho použiť do šalátov, nátierok, na chlieb, do polievok i mäsitých jedál. Medvedí cesnak celkovo posilňuje našu imunitu a má mnoho zdravotných účinkov ako napríklad detoxikácia pečene, znižovanie krvného tlaku, regulovanie vysokého cholesterolu, chráni a prečisťuje obličky, taktiež sa používa na prevenciu pred žalúdočnými vredmi a podobne.

Medvedí cesnak v spojení so špaldovou múkou dávajú chlebu špecifickú chuť, chlieb je výborný i keď sa konzumuje samotný. Samozrejme vynikajúci je, keď ho podávame s maslom a s čerstvým medvedím cesnakom, či už celým, alebo nadrobno nakrájaným.

Špaldový chlieb s medvedím cesnakom, s vynikajúcou štruktúrou a chuťou chleba

špaldový chlieb s medvedím cesnekom fotopostup

Suroviny:

15 g čerstvé droždie, alebo 2 ČL sušené kvasnice,

350 ml voda,

500 g špaldová múka,

2 ČL himalájska soľ,

1 hrsť čerstvý medvedí cesnak,

15 g rozpustené maslo.

 

Postup:

Kvasnice vsypeme do nádoby so 100 ml vody, necháme 5 minút a pomiešame, aby sa rozpustili. Vo veľkej mise zmiešame múku so soľou, v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme rozpustené kvasnice. Pridáme nadrobno nasekaný medvedí cesnak a rozpustené maslo, vytvoríme cesto, ktoré miesime 10-15 minút, kým nie je hladké a lepivé. Následne cesto preložíme do olejom vymastenej misy a necháme kysnúť 1-1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom cesto zrazíme (odporne sa to nazýva pretuženie) a vytvarujeme okrúhly bochník, ktorý dáme do múkou vysypanej ošatky. Necháme kysnúť ďaľších 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Pečieme vo vyhriatej rúre so zaparením prvých 15 minút pri teplote 250 °C, potom znížime na 190 °C a dopekáme zhruba 35 minút. Chlieb je upečený, ak po klopaní na spodok vydáva dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *