Špaldové rožky

Niet nad domáce pečivo a domáce rožky, či žemle sú ozajstnou pochúťkou. Či už použijeme pšeničnú hladkú múku, alebo špaldovú hladkú, pečivo vždy chutí skvele.

Domáce špaldové rožky

Suroviny na 20 ks:

1 kg hladká špaldová múka,

42 g droždie,

650 ml mlieko,

50 ml olej,

20 g himalájska soľ,

1 ČL kryštálový cukor,

1 vajce na potretie.

 

Postup:

Zo 150 ml mlieka (ktoré odoberieme zo surovín na cesto), 1 ČL kryštálového cukru a droždia si urobíme kvások. Do misky dáme preosiatu múku, pridáme soľ, zvyšné mlieko, olej a kvások. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minút, až nám vznikne hladké nelepivé cesto. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 20 rovnakých častí, každú časť premiesime, urobíme guľku a prikryté necháme podkysnúť zhruba 20 minút. Potom každú guľku vyvaľkáme do oválu a zrolujeme do tvaru rožka. Rožky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme prikryté potravinárskou fóliou podkysnúť ešte 15 až 20 minút. Nakoniec ich potrieme vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C zhruba 15 – 20 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.

 

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.