Vynikajúce domáce škvarkové pagáče
Suroviny:
42 g droždie,
1 ČL kryštálový cukor,
300 ml mlieko,
750 g polohrubá múka,
1,5 ČL himalájska soľ,
150 g maslo,
2 vajcia,
1 ČL biele víno, alebo ocot,
500 g oškvarky + soľ,
1 vajce + 1 PL mlieko na potretie,
hrubozrnná soľ + celá rasca na posypanie.
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame polohrubú múku, soľ, pridáme maslo, celé vajcia, víno alebo ocot a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až kým vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja, zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a potrieme 1/3-inou mletých oškvarkov zmiešaných so soľou. Následne preložíme ako obálku – viď fotografie, dáme pod potravinárku fóliu a necháme odpočinúť zhruba 30 minút. Takto prekladáme ešte 2-krát, čiže spolu 3-krát. Potom cesto opäť rozvaľkáme, ale na hrúbku približne 1,5 cm, nožom urobíme mriežku a vykrajujeme pagáče. Pagáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 20 min. podkysnúť, potrieme ich vajcom zmiešaným s mliekom. Kto chce môže si pagáčiky posypať hrubozrnnou soľou a rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 až 30 minút do zlatista.