Ovocná pochúťka

Sušené ovocie z obchodov je obvykle „obohatené“ cukrom a inými zdraviu škodlivými prísadami, ktoré ani trošku nevyhovujú zdravému životnému štýlu. Ak máme doma čerstvé ovocie, ktoré neskonzumujeme, prečo si nepripraviť takúto vlastnú 100 % ovocnú pochúťku, resp. ovocné chipsy?

Naviac si takto môžeme pripraviť zásoby na jeseň, či zimu. Môžeme vyskúšať rôzne kombinácie ovocia, len musíme dbať na to, aby aspoň jedno ovocie malo dostatok šťavy, prípadne upravíme dĺžku sušenia. Banány je dobré pridať z toho dôvodu, že dodávajú vláčnosť. Kľudne si môžeme pripraviť takúto pochúťku i zo zeleniny, avšak tvrdšie druhy ako mrkva, kaleráb a podobne je dobré pred sušením uvariť.

Ovocná pochúťka obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov – samozrejme podľa druhu použitého ovocia a zeleniny. Výhodou je, že ju môžeme konzumovať kedykoľvek a v akomkoľvek množstve.

100 % ovocná pochúťka

ovocná koža fotopostup

Suroviny:

akékoľvek ovocie a v akomkoľvek množstve (na fotke je melón, 2 banány, 1 jablko a nektarinky). Ale keďže je obdobie jahôd vynikajúca je jahodovo-jablkovo-banánová pochúťka:

  • 1 kg jahody,
  • 1 jablko,
  • 2 banány,
  • kokosový, alebo olivový olej na potretie,
  • 3 – 4 plechy + papier na pečenie.

Postup:

Jahody umyjeme, jablko a banány ošúpeme, nakrájame a všetko spolu vymixujeme na hladkú kašu. Plechy vyložíme papierom na pečenie, ktoré potrieme olejom a opatrne nanesieme veľmi tenkú vrstvu zmesi, čo najviac rovnomerne, aby nám nezostali nepokryté medzery.

Ovocnú pochúťku sušíme v rúre pri teplote 60 °C zhruba 6 hodín (dobré je, ak má kam unikať para -môžeme nechať dvierka pootvorené, dať medzi ne varešku). Pochúťka je hotová vtedy, keď sa dá zvliecť z papiera, nesmie sa lámať, vtedy sme sušili pridlho, ale nesmie byť ani vlhká. V prípade, že niektorá časť je usušená skôr, suché časti obstriháme nožnicami.

Po usušení pochúťku ľubovoľne nastriháme na tenké pásy, ktoré stočíme do klbka alebo špirály, prípadne na trojuholníky, štvorčeky, či iné tvary.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.