Torty

Punčová torta

Vynikajúca punčová torta, ako klasické punčové rezy.

Narodeninová punčová torta

puncova-torta-fotopostup

Suroviny na 1 korpus (priemer 26 cm). Pečieme 2 korpusy:

10 ks vajcia,

10 PL kryštálový cukor,

10 PL (kopcovité) polohrubá múka,

10 PL horúca voda,

1 kypriaci prášok do pečiva.

Ríbezľový lekvár na potretie.

Suroviny na punčový sirup:

800 ml voda,

400 g práškový cukor,

1 fľaštička punčová aróma,

červené/ružové potravinárske farbivo.

Suroviny na polevu:

šťava z 1 citróna,

300 g práškový cukor (prisypeme postupne podľa potreby),

1 PL olej,

potravinárske farbivo (na klasickú punčovú tortu použijeme červené, na torte je použité zelené farbivo).

 

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, postupne pridáme horúcu vodu, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec do cesta zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, vylejeme hotové cesto a dám piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 50-60 minút. Po 10-tich minútach pečenia, prikryjeme cesto alobalom, aby sa dobre prepieklo a vrch neprihorel. Takto upečieme ešte jeden korpus, čiže spolu budú dva. Potom jeden korpus prerežeme na polovicu, takže budeme mať jeden veľký korpus a dva menšie.

Následne si pripravíme punčový sirup: Uvaríme vodu s cukrom, pridáme potravinárske farbivo. Keď voda začne vrieť odstavíme a nakoniec pridáme punčovú arómu.

Keď máme sirup hotový, môžeme vrstviť. Do tortovej formy si dáme malý korpus (ten polovičný) a natrieme ho lekvárom. Naň dáme veľký korpus, ktorý si pred tým narežeme a z oboch strán polejeme punčovým sirupom. Na doske si natrieme lekvárom posledný malý korpus, ktorý preklopíme a položíme ho lekvárom na veľký punčový korpus. Hotovú tortu zaťažíme min. na 6 hodín a nakoniec natrieme punčovú polevu, ktorú pripravíme vymiešaním všetkých ingrediencií na polevu. Poleva by mala byť hustejšia, ale rozotierateľná. Tortu dozdobíme podľa fantázie.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *