Hruškovo-levanduľová torta

Dostala som chuť na niečo iné, ako obvykle ku kávičke a preto som sa rozhodla pripomenúť ešte kúsok z leta a to v štýle PROVENSÁLSKA, ktoré je preslávené levanduľovými záhonmi. Takže pre milovníkov a pôžitkárov levandule, pridávam tento recept na

Hruškovo-levanduľovú tortu s ochutenými hruškami v karameli 

Tí, čo majú levanduľu veľmi radi, ju môžu kľudne pridať i do cesta, či už čerstvú, alebo sušenú. Keďže pre mňa je dosť aromatická, ja som ju do cesta nepridávala, je len v kréme, ktorý pozostáva z Premium Pudingu Hruška a Levandule Dr. Oetker, skutočne v lahodnej kombinácii sladkej hrušky a okúzľujúcej levandule s mletými levanduľovými kvetmi.

Hruškovo-levanduľová torta

s ochutenými hruškami v karameli

Suroviny na korpus :

5 ks vajcia,

štipka soli,

5 PL polohrubá múka,

5 PL práškový cukor,

1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker,

1 ČL olej,

1 ČL vanilková pasta bourbon Dr.Oetker.

Suroviny na plnku:

200 g maslo,

200 g práškový cukor,

1 balík Prémium Puding Hruška a Levandule Dr. Oetker

500 ml plnotučné mlieko,

2 PL kryštálový cukor.

Ochutené hrušky v karameli:

3 hrušky,

1-2 PL maslo,

2-3 PL kryštálový cukor,

1/2 ČL vanilková pasta bourbon Dr. Oetker,

citrónová šťava na pokvapkanie.

 

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtok. Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, zamiešame 5 PL múky zmiešanej s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme olej a vanilkovú pastu bourbon. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy o priemere 24 cm a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 15-20 min. – do zlatista. Hotový korpus necháme vychladnúť a prerežeme na polovicu. Vychladnutú tortu naplníme plnkou : Uvaríme si hustý puding z mlieka, Prémium pudingu a cukru, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. Kým puding chladne, pripravíme si hrušky. Ochutené hrušky v karameli si pripravíme podľa popisu nižšie a necháme tiež vychladnúť. Kým chladnú hrušky, dorobíme plnku tak, že vymiešame maslo s cukrom a pridáme vychladnutý puding. Všetko spolu dobre vymiešame do hladka. Tortu naplníme plnkou, taktiež plnku dáme na vrch aj boky torty a vrch dozdobíme vychladnutými ochutenými hruškami v karameli, prípadne čerstvou levanduľou. Hotovú tortu necháme stuhnúť v chladničke.

Ochutené hrušky:

Hrušky olúpeme a rozštvrtíme, odstránime jadrovníky, dužinu pokvapkáme citrónovou šťavou. Na ohni rozpustíme maslo s kryštálovým cukrom a pridáme hrušky, ktoré dusíme pri vysokej teplote asi 15 minút, pokiaľ nám nevznikne zlatohnedý karamel a hrušky nezmäknú. Necháme vychladnúť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.