Parížska torta bez múky

A opäť si dáme niečo zdravšie 🙂

Jednoduchá, rýchla a lahodná parížska torta bez múky je vhodná i pre bezlepkovú stravu. Do torty sa pridáva strúhanka, takže pri bezlepkovej strave, ju nahradíme kukuričnou strúhankou.

parížska torta bez múky

Suroviny na korpus:

  • 4 vajcia,
  • 100 g trstinového cukru,
  • 90 g mletých vlašských orechov,
  • 25 g strúhanky (alebo kukuričnej strúhanky),
  • štipka soli,
  • 1/4 prášku do pečiva.

Na plnku:

  • lekvár,
  • 2 ks smotany na šľahanie (2 × 250 ml),
  • 200 g čokolády (75 %).

Príprava parížskej šľahačky (plnky):

Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a rozpustíme. Zalejeme ju časťou smotany, premiešame a necháme úplne rozpustiť. Keď je zmes hladká, prilejeme aj zvyšok smotany. Hotovú zmes necháme vychladnúť. Vychladnutú čokoládovú zmes vyšľaháme mixérom na nižšom výkone.

Postup na prípravu korpusu:

V miske vymiešame žĺtka s trstinovým cukrom do peny. Následne pridáme orechy, strúhanku, prášok do pečiva a poriadne vyšľaháme. 

V druhej miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipky soli, ktorý po lyžici primiešame do zmesi. Hotovú zmes vylejeme do tortovej formy (priemer formy je 22 až 23 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 až 25 minút.

Na upečený a vychladnutý korpus nanesieme lekvár. Pripravenú parížsku šľahačku natrieme na vrstvu lekváru. Nakoniec tortu posypeme strúhanou čokoládou. Vhodná čokoláda na parížsku tortu je s vyšším obsahom kakaa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.