Vanilkovo-banánová torta

Tejto vynikajúcej torte s kakaovo-piškótovým korpusom, lahodným vanilkovým pudingovým krémom s karamelizovanými banánmi, ktorá je pokrytá šľahačkovou perinou a posypaná grankom, neodolá žiadny maškrtný jazýček. Tortu môžeme obložiť plnenými trubičkami, alebo mandľovými lupienkami.

Ak namiesto vanilkového pudingu použijeme karamelový puding a šľahačku polejeme karamelom, môžeme s touto karamelovou obmenou urobiť karamelovo-banánovú tortu.

Vanilkovo-banánová torta

Karamelovo-banánová torta

Suroviny na korpus:

4 ks vajcia,

štipka soli,

80 g práškový cukor,

15 g kakao,

80 g polohrubá múka,

1 ČL kypriaci prášok do pečiva,

Suroviny na vanilkový krém:

500 ml mlieko,

10 g vanilkový cukor,

80 g prášok vanilkový puding,

200 g maslo,

100 g práškový cukor,

1 kg banány,

100 ml kryštálový cukor,

100 ml sladené kondenzované mlieko (Salko),

Suroviny na šľahačku:

500 ml smotana na šľahanie 33 %,

16 g stužovač šľahačky.

Na obloženie: trubičky,

Na posypanie: granko

 

Postup:

V miske si vymiešame žĺtka s práškovým cukrom a kakaom do peny. V druhej miske vyšľaháme z bielkov a štipki soli tuhý sneh, ktorý primiešame striedavo s múkou, zmiešanou s kypriacim práškom k žĺtkovej mase. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme zhruba 12 až 15 minút pri teplote 180 °C. Na vychladnutý korpus nanesieme pudingový krém, na to šľahačku (vyšľahaná so stužovačom). Vrch posypeme grankom (namiesto granka môžeme vrch poliať karamelom, ktorý zostal z opekania banánov) a tortu dookola obložíme plnenými trubičkami.

Krém: Z mlieka, vanilkového cukru, pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske vymiešame maslo s práškovým cukrom, ktorý vyšľaháme do hladka s vychladnutým pudingom. Na panvici skaramelizujeme cukor a pridáme sladené kondenzované mlieko. Po rozpustení pridáme do karamelu na kolieska nakrájané banány, ktoré chvíľku opekáme a vyberieme ich na tanier. Vychladnuté banány opatrne primiešame do krému.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.