Tejto vynikajúcej torte s kakaovo-piškótovým korpusom, lahodným vanilkovým pudingovým krémom s karamelizovanými banánmi, ktorá je pokrytá šľahačkovou perinou a posypaná grankom, neodolá žiadny maškrtný jazýček. Tortu môžeme obložiť plnenými trubičkami, alebo mandľovými lupienkami.
Ak namiesto vanilkového pudingu použijeme karamelový puding a šľahačku polejeme karamelom, môžeme s touto karamelovou obmenou urobiť karamelovo-banánovú tortu.
Vanilkovo-banánová torta
Suroviny na korpus:
4 ks vajcia,
štipka soli,
80 g práškový cukor,
15 g kakao,
80 g polohrubá múka,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva,
Suroviny na vanilkový krém:
500 ml mlieko,
10 g vanilkový cukor,
80 g prášok vanilkový puding,
200 g maslo,
100 g práškový cukor,
1 kg banány,
100 ml kryštálový cukor,
100 ml sladené kondenzované mlieko (Salko),
Suroviny na šľahačku:
500 ml smotana na šľahanie 33 %,
16 g stužovač šľahačky.
Na obloženie: trubičky,
Na posypanie: granko
Postup:
V miske si vymiešame žĺtka s práškovým cukrom a kakaom do peny. V druhej miske vyšľaháme z bielkov a štipki soli tuhý sneh, ktorý primiešame striedavo s múkou, zmiešanou s kypriacim práškom k žĺtkovej mase. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme zhruba 12 až 15 minút pri teplote 180 °C. Na vychladnutý korpus nanesieme pudingový krém, na to šľahačku (vyšľahaná so stužovačom). Vrch posypeme grankom (namiesto granka môžeme vrch poliať karamelom, ktorý zostal z opekania banánov) a tortu dookola obložíme plnenými trubičkami.
Krém: Z mlieka, vanilkového cukru, pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske vymiešame maslo s práškovým cukrom, ktorý vyšľaháme do hladka s vychladnutým pudingom. Na panvici skaramelizujeme cukor a pridáme sladené kondenzované mlieko. Po rozpustení pridáme do karamelu na kolieska nakrájané banány, ktoré chvíľku opekáme a vyberieme ich na tanier. Vychladnuté banány opatrne primiešame do krému.