Či už na posedenie pri kávičke, rodinné oslavy alebo inú príležitosť zvyknem upiecť roládu. Táto vynikajúca kakaová roládová hmota s kokosovým krémom a broskyňovým kompótom je nadýchaná, ľahučká, jemná i osviežujúca. Roládu môžeme dozdobiť rôzne, či ju polejeme čokoládovou polevou, prípadne bielou a čiernou ganache polevou, transfer fóliou (pomôcka na prenos dekoratívnych vzorov na povrch čokolády), alebo jednoducho plnku husto posypeme strúhaným kokosom. Fantázii sa medze nekladú.
Kokosová roláda s broskyňami
Suroviny na cesto:
4 ks vajcia,
80 g práškový cukor,
80 g polohrubá múka,
10 g vanilkový cukor,
20 ml voda,
10 g kakao,
citrónová kôra z pol citróna,
20 g strúhaný kokos na posypanie.
Suroviny na kokosový krém:
2 dcl mlieko,
30 g zlatý klas,
10 g vanilkový cukor,
200 g maslo,
80 g kryštálový cukor,
20 ml rum,
1 žĺtok,
50 g strúhaný kokos.
Suroviny na dohotovenie:
broskyňový kompót bez nálevu,
100 g čokoláda na varenie,
80 – 100 g smotana na šľahanie 33%
Postup:
Bielka a dve tretiny cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka a jednu tretinu cukru vymiešame, prilejeme vodu. Obidve peny spolu zľahka spojíme, pridáme preosiatu múku s kakaom a citrónovou kôrou. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme kokosom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 220 °C zhruba 5 až 8 minút. Medzitým si rozložíme utierku, na ktorú dáme papier na pečenie, vyklopíme ešte horúci koláč tak, aby nám papier na pečenie, na ktorom sa koláč piekol, zostal na vrchu a papier opatrne strhneme. Následne stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu rozvinieme, rozotrieme rozmixovaný broskyňový kompót bez nálevu, rozotrieme kokosový krém a opäť stočíme do rolády. Vrch tiež potrieme kokosovým krémom a polejeme ganache polevou.
Krém: Z mlieka, kryštálového i vanilkového cukru, žĺtka a zlatého klasu uvaríme hustú kašu, ktorú za občasného miešania vychladíme. Pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Do vyšľahaného krému pridáme kokos.
Ganache poleva: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme a pridáme čokoládu.