Kokosová roláda s broskyňami

Či už na posedenie pri kávičke, rodinné oslavy alebo inú príležitosť zvyknem upiecť roládu. Táto vynikajúca kakaová roládová hmota s kokosovým krémom a broskyňovým kompótom je nadýchaná, ľahučká, jemná i osviežujúca. Roládu môžeme dozdobiť rôzne, či ju polejeme čokoládovou polevou, prípadne bielou a čiernou ganache polevou, transfer fóliou (pomôcka na prenos dekoratívnych vzorov na povrch čokolády), alebo jednoducho plnku husto posypeme strúhaným kokosom. Fantázii sa medze nekladú.

Kokosová roláda s broskyňami

kokosová roláda s broskyňami fotorecept

Suroviny na cesto:

4 ks vajcia,

80 g práškový cukor,

80 g polohrubá múka,

10 g vanilkový cukor,

20 ml voda,

10 g kakao,

citrónová kôra z pol citróna,

20 g strúhaný kokos na posypanie.

Suroviny na kokosový krém:

2 dcl mlieko,

30 g zlatý klas,

10 g vanilkový cukor,

200 g maslo,

80 g kryštálový cukor,

20 ml rum,

1 žĺtok,

50 g strúhaný kokos.

Suroviny na dohotovenie:

broskyňový kompót bez nálevu,

100 g čokoláda na varenie,

80 – 100 g smotana na šľahanie 33%

 

Postup:

Bielka a dve tretiny cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka a jednu tretinu cukru vymiešame, prilejeme vodu. Obidve peny spolu zľahka spojíme, pridáme preosiatu múku s kakaom a citrónovou kôrou. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme kokosom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 220 °C zhruba 5 až 8 minút. Medzitým si rozložíme utierku, na ktorú dáme papier na pečenie, vyklopíme ešte horúci koláč tak, aby nám papier na pečenie, na ktorom sa koláč piekol, zostal na vrchu a papier opatrne strhneme. Následne stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu rozvinieme, rozotrieme rozmixovaný broskyňový kompót bez nálevu, rozotrieme kokosový krém a opäť stočíme do rolády. Vrch tiež potrieme kokosovým krémom a polejeme ganache polevou.

Krém: Z mlieka, kryštálového i vanilkového cukru, žĺtka a zlatého klasu uvaríme hustú kašu, ktorú za občasného miešania vychladíme. Pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Do vyšľahaného krému pridáme kokos.

Ganache poleva: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme a pridáme čokoládu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.