Jahodový zákusok so šľahačkou

Jahodový zákusok so šľahačkou

Lahodný jahodový zákusok s jemnou piškótou,  šťavnatou jahodovou plnkou a so šľahačkou je osviežujúcim dezertom v každom počasí. V lete ho môžeme pripraviť z čerstvých jahôd, v zime z kompótu. Ja som mala zmrazené jahody z letného samozberu, tak som použila tie 🙂

jahodový zákusok so šľahačkou fotopostup

Suroviny:

NA CESTO:

8 vajec,

8 PL práškového cukru,

8 PL polohrubej múky,

½ prášku do pečiva,

štipka soli,

trocha oleja.

NA PLNKU:

1 kg jahôd,

100 ml jahodového sirupu,

jahodový čaj mierne osladený (med, trstinový cukor…),

3 zlaté klasy,

3 PL kryštálového/trstinového cukru (cukor si regulujte podľa svojej chuti),

2 vanilkové cukre Dr.Oetker.

NA OZDOBU:

500 ml smotany na šľahanie 33 %

2 stužovače šľahačky Dr.Oetker

1 PL práškového cukru (možno vynechať)

 

Postup:

Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zašľaháme žĺtka s práškovým cukrom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, pridáme polohrubú múku s práškom do pečiva. Nakoniec ešte pridáme trochu oleja a všetko spolu vyšľaháme. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, ja som použila papier na pečenie. Aby sa papier na plechu nešmýkal, keď lejeme cesto, potrieme plech vodou a papier sa naň prilepí. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 20 minút. Piškótu necháme vychladnúť.

Medzitým si urobíme plnku. Jahody popučíme pučítkom na zemiaky, nemixujeme, aby zostali kúsky jahôd. K vode, ktorá zostala po rozmrazení jahôd, pridáme 100 ml jahodového sirupu a vychladnutého jahodového čaju mierne osladeného akýmkoľvek sladidlom (ak použijeme kompót, dáme aj vodu z kompótu), aby celkové množstvo tekutiny bolo 850 ml. K popučeným jahodám a tekutine pridáme zlaté klasy, vanilkový cukor a kryštálový cukor, rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Kašu necháme vychladnúť za občasného miešania. Vychladnutú kašu natrieme na piškótu a odložíme do chladničky dobre schladiť. Nakoniec nanesieme šľahačku a po stuhnutí nakrájame na rezy (kocky) a dozdobíme jahodami.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *