Vynikajúce palacinky

Palacinky sú ľahké, rýchle a veľmi chutné dobroty s možnosťou rôznych obmien, či už sladkých alebo slaných. Palacinky môžeme jednoducho iba potrieť lekvárom, prípadne zvolíme tvarohovú, alebo ovocnú plnku. Ak však chceme palacinky plniť na slano, do cesta nedávame cukor.

Jemnučké a nadýchané palacinky

palainky recept

Suroviny na cesto:

400 g polohrubá múka,

200 ml olej,

200 ml voda,

600 ml mlieko,

4 vajcia,

štipka soli,

1 ks vanilkový cukor,

4-5 PL kryštálový cukor.

Na potretie: lekvár,

Na šľahačku:

smotana na šľahanie 33 %

Na posypanie: granko

 

Postup:

Vajcia s vanilkovým a kryštálovým cukrom rozhabarkujeme vo vlažnom mlieku, pridáme olej, vodu a nakoniec múku zmiešanú so štipkou soli. Všetky suroviny dobre premiešame, aby nevznikli hrudky a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme odpočinúť v chladničke zhruba pol hodinu. Panvicu na palacinky potrieme pierkom namočeným trochou oleja. Viac panvicu nepotierame, aby palacinky neboli mastné. Cesto lejeme naberačkou na rozpálenú panvicu a pečieme z oboch strán. Hotové palacinky potrieme lekvárom, prípadne tvarohovou plnkou, zrolujeme, na vrch dáme šľahačku a posypeme grankom.

Šľahačka je lahodnou čerešničkou na akomkoľvek dezerte. Základom je kvalitná smotana s obsahom aspoň 33 % tuku. Kvalitná šľahačková smotana by mala byť hotová do 1 až 2 minút a za ten čas má minimálne zdvojnásobiť svoj objem. Ak však proces tuhnutia predlžujeme smotana spadne a vytvoria sa hrudky. Stužovač síce prispieva k rýchlejšiemu tuhnutiu smotany, ale používajme ho len v prípade menšej komplikácie, alebo ak potrebujeme udržať šľahačku dlhšie v kondícii, nakoľko zhoršuje konečnú chuť šľahačky.

Trik profesionálov na šľahačku pre múčniky:

Cukrári nemôžu riskovať roztekajúcu šľahačkovú polevu, preto zvyknú do smotany zapracovať želatínu. Najskôr sa má želatínový prášok (1 a pol lyžičky) rozpustiť vo vodnom kúpeli v 2 lyžiciach šľahačkovej smotany a potom ešte vyšľahať. Zvyšok smotany sa vyšľahá na nie celkom hustú hmotu, ktorá sa po vliatí želatínovej časti došľahá na požadovanú konzistenciu. Hotovou šľahačkou sa má múčnik hneď ozdobiť a vzápätí  umiestniť do chladničky. Takáto šľahačka vydrží i niekoľko dní.

Kto nemá čas a chce si prípravu zjednodušiť môže použiť hotové šľahačkové spreje, ale v takomto prípade, nemôže rátať s gurmánskym zážitkom z pravej šľahačky, tak ako má byť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.