Kváskové špaldové slaninkové rožky

Mám veľmi rada rožky so slaninou a často som ich kupovala v hypermarketoch. Ale keďže domáce sú domáce, rozhodla som sa upiecť tieto vynikajúce kváskové špaldové slaninkové rožky v málinko zdravšej verzii. Na vrch som dala oravskú slaninu a nahrubo nastrúhaný syr, pri obmene slaniny, napr. za anglickú, budú rožky anglické 🙂

kváskové špaldové slaninkové rožky

Suroviny na kvások:

1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

160 g ražnej múky,

170-180 ml vlažnej vody,

Suroviny na rožky:

600 g špaldovej múky,

1 ČL trstinového cukru,

2 ČL himalájskej soli,

300 ml kvásku,

60 g mäkkého masla,

350 ml mlieka,

vajce na potretie,

na obloženie: slanina a tvrdý syr.

 

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie rožkov.

Do misky si dáme špaldovú múku, cukor, soľ, mäkké maslo, kvások a mlieko. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozkrájame na 6 trojuholníkov, sformujeme rožky tak, že trojuholník stočíme od širšej časti k užšej, konce zatočíme. Rožky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Nakysnuté rožky potrieme vajíčkom, naukladáme slaninu, nahrubo nastrúhaný syr a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 250 °C so zaparením 10 min a dopekáme na 190 °C ešte zhruba 10 až 15 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.