Kváskový špaldový pizza koláč

Pizza je vynikajúce jedlo talianskeho pôvodu. Pozostáva z tenkého cesta kruhového tvaru, avšak tvar ani hrúbka nie sú pravidlom. Pizza je u nás veľmi obľúbená, preto som sa rozhodla pripraviť tento pizza koláč v zdravšej – kváskovej verzii.

Kváskový špaldový pizza koláč je zhotovený z kvásku z ražnej múky a cesto je zo špaldovej múky. Z dávky pripravíte pizzu na 2 plechy.

kváskový špaldový pizza koláč fotopostup

Suroviny na kvások:

  • 1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),
  • 160 g ražnej múky,
  • 170-180 ml vlažnej vody,

Suroviny na cesto:

  • 700 g špaldovej múky,
  • 2 ČL himalájskej soli čiernej,
  • 2 vajcia,
  • 8 PL olivového oleja,
  • 2 dcl mlieka,
  • 300 g kvásku.

Na obloženie:

Postup:

Príprava kvásku

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvasení a namnožení kvásku sa dočítate v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberieme 1 – 2 PL a odložíme do chladničky na ďalšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme na pečenie pizza koláča.

Miesenie cesta

prekladanie cesta
Prekladanie cesta

Do misky si dáme špaldovú múku, himalajskú soľ, vajcia, olivový olej, mlieko a kvások. Miesime robotom na prvej rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minút.

Dobre vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo.

V tomto intervale ho 3 × poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách si cesto rozdelíme na 2 polovice a rozložíme ho na 2 plechy vymastené olivovým olejom. Na plechoch ich necháme kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať).

Príprava pizze

Nakysnuté potrieme paradajkovým pretlakom a posypeme pizza korením. Pridáme salámu, príp. slaninu (ja som robila jeden koláč so salámou, druhý so slaninou).

  • Salámový posypeme strúhaným syrom, na syr naukladáme plátky šunky, šampiňóny a kukuricu.
  • Na slaninový naukladáme slaninu, cibuľu nakrájanú na kolečka a vajcia.

Pred dopečením posypeme obe pizze strúhaným syrom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230 °C zhruba 25 min.

Upečený pizza koláč môžeme pred podávaním posypať čerstvým oreganom a pokvapkať olivovým olejom.

Extra panenský olivový olej 750 ml

Extra panenský olivový olej 750 ml

Vyskúšajte vysokokvalitný extra panenský olivový olej s intenzívnou chuťou a jemnou arómou. Lisovaný je za studena z kalábrijských BIO olív výlučne mechanickými prostriedkami.

Nakupovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.