Kváskový slaninkový koláč

Tento kváskový slaninkový koláč som robila na spôsob posúchov. V podstate namiesto vykrajovania koliesok z cesta, som cesto jednoducho dala na plech 🙂

kváskový slaninkový koláč

Suroviny na kvások:

1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

160 g ražnej múky,

170-180 ml vlažnej vody,

Suroviny na koláč:

600 g hladkej múky T 650,

5 g celej rasce,

20 g himalájskej soli,

300 g kvásku,

330 ml vlažnej vody.

Suroviny na obloženie:

prerastená slanina,

olej,

soľ,

cesnek.

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie slaninkového koláča.

prekladanie cesta
Prekladanie cesta

Do misky si dáme múku, rascu, himalajskú soľ. Všetky suché suroviny premiešame, potom pridáme 300 ml kvásku a 330 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho   3 x poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách dáme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto potrieme slanou vodou, na cesto naukladáme na kocky nakrájanú slaninu a necháme kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Nakysnuté cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 – 30 minút.  Počas pečenia potierame opäť slanou vodou a po upečení natrieme koláč pripravenou zmesou soli, oleja a roztlačeného cesneku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.