Tento kváskový slaninkový koláč som robila na spôsob posúchov. V podstate namiesto vykrajovania koliesok z cesta, som cesto jednoducho dala na plech 🙂
Suroviny na kvások:
1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),
160 g ražnej múky,
170-180 ml vlažnej vody,
Suroviny na koláč:
600 g hladkej múky T 650,
5 g celej rasce,
20 g himalájskej soli,
300 g kvásku,
330 ml vlažnej vody.
Suroviny na obloženie:
prerastená slanina,
olej,
soľ,
cesnek.
Postup:
V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie slaninkového koláča.
![prekladanie cesta](https://i0.wp.com/zuzkinemaskrty.sk/wp-content/uploads/2016/01/prekladanie-chleba-300x258.jpg?resize=300%2C258)
Do misky si dáme múku, rascu, himalajskú soľ. Všetky suché suroviny premiešame, potom pridáme 300 ml kvásku a 330 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách dáme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto potrieme slanou vodou, na cesto naukladáme na kocky nakrájanú slaninu a necháme kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Nakysnuté cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 – 30 minút. Počas pečenia potierame opäť slanou vodou a po upečení natrieme koláč pripravenou zmesou soli, oleja a roztlačeného cesneku.