Kvásková slaná torta

Slaná kvásková torta je originálnym a príjemným prekvapením pre oslávenca, ktorý je milovníkom doma urobeného kváskového pečiva, kde hlavné ingrediencie sú saláma, syr, maslo, pomazánky, cesnek a podobne. Samozrejme tortu je možné upiecť i s droždím, takže namiesto kvásku z hladkej múky použijeme kocku droždia.

kvásková slaná torta

Suroviny na kvások:

2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

300 g hladkej múky,

300-320 ml vlažnej vody,

Suroviny na tortu:

1 kg hladkej múky špeciál,

2 ČL kryštálového cukru,

4 ČL himalájskej soli,

2 ks vajcia,

2 PL olivového oleja,

2 ČL citrónovej šťavy,

500 ml kvásku,

600 ml vlažného mlieka.

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 500 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie torty.
Do misky si dáme hladkú múku, himalajskú soľ, cukor, vajcia, olivový olej, citrónovú šťavu a premiešame. Potom pridáme 500 ml kvásku zmiešaného s mliekom. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách dáme cesto do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Vo forme ho necháme kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti  (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je cesto nakysnuté, postriekame ho vodou a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 ° C zhruba 40 až 50 min. Po vychladnutí odkrojíme vrch, aby bola podkova rovná a rozkrojíme ju na tri časti, takže 2x. Potom už len plníme pomazánkami, salámou, slaninou a podobne. Vrch a boky torty jemne potrieme plnkou z masla a syru a obalíme, buď plátkami syrov, alebo nastrúhaným syrom. Dozdobíme podľa fantázie (salámy, ovocie, zelenina).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.