Fantastické a mäkkučké šišky s domácim lekvárom

K fašiangovému obdobiu neodmysliteľne patria fánky, alebo šišky, ale ak chceme zvoliť o niečo zdravšiu alternatívu, teda nevysmážať na oleji, namiesto fániek, si môžeme pripraviť tieto

fantastické a mäkkučké šišky s domácim lekvárom,

ktoré nemusíme len vysmážať, ale môžeme ich upiecť v rúre. Ja pre istotu napíšem obe alternatívy a nech si každý vyberie tú svoju 🙂

šišky s domácim lekvárom

Suroviny:

1 kg polohrubej múky,

42 g droždie,

6 dcl mlieka,

250 ml smotana na šľahanie 33 %,

1 ČL soli,

2 ČL kryštálového cukru,

4 žĺtka,

0,5 dcl rumu,

lekvár a práškový cukor na dozdobenie.

 

Postup:

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dcl a pripravíme si kvások z vlažného mlieka, 1 ČL kryštálového cukru a droždia. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, žĺtka, smotanu, rum, kvások a zvyšné mlieko. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti,  keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky), alebo vymiesime cesto varechou, nakoľko je trochu redšie. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 60 až 90 minút na teplom mieste. Nakysnuté cesto zdvojnásobí svoju veľkosť a musí byť ako „pavučina“, v žiadnom prípade nesmie byť  tuhé. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 5 mm, vykrajujeme kolieska s naolejovaným pohárom o priemere cca 7 cm. Šišky nevyberáme, ale vyťahujeme vykrojené zvyšky cesta a nechám ich ešte podkysnúť.

Ak chceme šišky vysmážať na oleji, tak urobíme prstom jamku (ak zatlačíme prstom do cesta na doske budú šišky plné, keď ich nezatlačíme, budú šišky skôr duté a vyššie). Šišky vysmážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Do oleja v panvici môžeme pridať nakrájanú surovú mrkvu, saje pach z oleja a šišky tak nebudú napáchnuté olejom. Vyprážané šišky osušíme na papierovom obrúsku, ktorý vysaje prebytočný olej a následne ich natrieme lekvárom a posypeme práškovým cukrom.

Ak chceme robiť šišky plnené a piecť v rúre, na vykrojené kolieska pridáme lekvár a zakryjeme druhým kolieskom. Okraje poriadne popritláčame a šišky necháme ešte 15-20 minút podkysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 15 minút. Upečené, ešte horúce šišky potrieme maslom zmiešaným s rumom a po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.