Americké donuts

Najchutnejšie, najoriginálnejšie, chrumkavé donuty:

Pravé americké domáce šišky donuts

americke-donuts-fotopostup

Suroviny na 20 ks:

500 g hladká múka,

2 ks vajcia,

100 ml teplé mlieko,

100 g kryštálový cukor,

2 PL sójová múka – dôležitá, aby šišky pri pečení nenasávali olej,

2 PL biely jogurt,

100 ml slnečnicový olej,

40 g droždie,

štipka soli.

Suroviny na čokoládovú polevu:

100 g tmavá čokoláda,

50 g kryštálový cukor,

3 PL rozpustené maslo,

5 PL mlieko,

1 ČL vanilkový extrakt.

Cukríky na ozdobenie.

 

Postup:

V miske si zamiešame teplé mlieko s 1 ČL kryštálového cukru, ktorý odoberieme z cukru na cesto (100 g), následne pridáme droždie, premiešame a potom pridáme 1 PL hladkej múky (odoberieme tiež z cesta – 500 g múky) a opäť zamiešame. Misku prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste zhruba 10-15 minút, aby nám vznikol kvások.

Medzitým si v jednej miske vymiešame tekuté suroviny: vajcia s kryštálovým cukrom, pridáme, olej, jogurt a všetko spolu dobre premiešame. V druhej miske zmiešame sypké suroviny: hladkú múku, sójovú múku a štipku soli. Keď máme kvások hotový, pridáme doňho tekuté suroviny, premiešame a postupne po tretinách primiešavame sypké suroviny a opäť všetko spolu dobre premiešame. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť v naolejovanej miske, prekrytej potravinárskou fóliou zhruba 50 až 60 minút na teplom mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Hotové vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú dosku, cesto rukou roztiahneme na placku o hrúbke 2 cm a vykrajujeme kolieska. Stredy vykrajujeme menším kolieskom, aby nám zostali prázdne a vzniknú tak šišky. Hotové šišky naukladáme na plech vysypaný múkou, prikryjeme potravinárskou fóliou, ktorá je jemne potretá slnečnicovým olejom (aby sa nelepila na šišky). Necháme chvíľku vykysnúť a vysmážame. Rukami opatrne podoberieme šišky a vysmážame na rozpálenom oleji zhruba 1 minútu z každej strany. Vysmažené donuty necháme odkvapkať od prebytočného oleja na mriežke a ešte teplé ich namáčame v čokoládovej poleve. Keď poleva trocha uschne, namočíme ich ešte raz. Takto to spolu zopakujeme 2 až 3-krát. Donuty ozdobíme podľa fantázie.

Príprava čokoládovej polevy: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou, následne pridáme mlieko, aby nebola čokoláda hustá, potom pridáme cukor a nakoniec vanilkový extrakt.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.