Ovocný kysnutý koláč s tvarohom a posýpkou

Na ovocný kysnutý koláč s mrveničkou je nesmierne veľa receptov, avšak ja mám náš rokmi zaužívaný tento vynikajúci recept, o ktorý sa chcem s vami podeliť. Keďže u nás je kysnutý koláč veľmi obľúbený, a ja sa ho neviem dojesť, robievam ho z tejto dávky na 3 plechy. Ale my sme veľkí „jedáci“, takže každý si prispôsobí recept na seba, či už 1, 2, alebo 3 plechy 🙂 Ovocie nakombinujem podľa chuti, teraz som dala rozmrazené jahody a zavárané marhule. Tvaroh pridávam, aby bol koláčik jemnejší, lahodnejší a chutnejší, ale tvaroh nemusí byť, prípadne sa ho môže dať menej.

kysnutý ovocný koláč s tvarohom a mrveničkou

Suroviny na cesto na 3 plechy:

1 kg polohrubej múky,

1 kypriaci prášok do pečiva,

1,5 ČL soli,

3 dcl oleja,

3 žĺtka,

3 PL kryštálového cukru,

500 ml mlieka,

50 g droždie,

1 vanilkový cukor.

Na tvarohovú plnku:

750 g tvaroh,

3 žĺtka,

3 ks vanilkový cukor,

práškový cukor podľa potreby,

citrónová kôra.

Na posýpku:

90 g stuhnuté maslo,

90 g hrubej múky,

90 g práškového cukru.

 

Postup:

Z 2,5 dcl mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások (mlieko aj cukor odoberieme zo surovín na cesto). V miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, zvyšný kryštálový cukor, vanilkový cukor, žĺtka, zvyšné mlieko, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti,  keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste.

Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame so žĺtkom, vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a citrónovou kôrou.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a dáme na plechy potreté olejom. Na vrch uložíme tvarohovú plnku, naukladáme ovocie a posypeme mrveničkou (posýpkou z cukru, masla a múky). Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 20 až 25 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.