Veľkonočné jahodové vrkôčiky

Veľkonočné jahodové venčeky z kysnutého cesta, s lahodnou vanilkovou plnkou, ozdobenou jahodami, ktoré sú pokryté tortovým želé podávame so šľahačkou. Namiesto jahôd môžeme použiť iné ovocie, ako napríklad hrozno a namiesto tortového želé s príchuťou jahody, použijeme tortové želé číre.

Veľkonočné jahodové venčeky z kysnutého cesta, s lahodnou vanilkovou plnkou, ozdobenou jahodami a tortovým želé

Suroviny na cesto:

900 g hladká múka,veľkonočné jahodové venčeky fotopostup

1,5 Čl soľ,

42 g droždie,

150 g kryštálový cukor,

2 ks vanilkový cukor,

350 ml vlažné mlieko,

200 g rozpustené maslo,

2 ks vajcia,

2 bielky.

Suroviny na plnku:

2 ks Zlatý klas,

600 ml mlieko,

100 g kryštálový cukor.

Na potretie:

2 ks žĺtky+2 PL mlieko.

Na ozdobenie:

500 g jahody,

1 balíček tortové želé /Jahoda/,

2 PL kryštálový cukor.

 

Postup:

Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 2 dcl mlieka a droždia. Mlieko a cukor odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor, vanilkové cukre. Pridáme zvyšné mlieko, rozpustené maslo, vajcia, bielky a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 až 50 minút na teplom mieste. Pripravíme si plnku. V hrnci uvaríme zo Zlatých klasov, mlieka a cukru hustú kašu a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na dve polovice, z každej vytvoríme valček a nakrájame ho na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely a vytvoríme valčeky dlhé asi 15 cm, z ktorých upletieme vrkoč. Vrkoč zatočíme do venčeka, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Venčeky potrieme žĺtkami rozšľahanými v mlieku. Do každého venčeka nanesieme náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 °C zhruba 15 až 20 minút. Venčeky necháme vychladnúť. Na ozdobenie nanesieme jahody do stredu venčekov. Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale a venčeky ním pomocou štetca, alebo pierka potrieme. Z dávky vyjde 24 kusov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.