Trené koláče

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček k Veľkej noci neodmysliteľne patrí. Preto pridávam tento odskúšaný recept na barančeka s citrónovou príchuťou.

Veľkonočný baranček

veľkonočný baranček

Suroviny na cesto:

3 ks vajcia,

150 g práškový cukor,

1 ks vanilkový cukor,

5 PL olej,

5 PL horúca voda,

150 g polohrubá múka,

1 ČL kypriaci prášok do pečiva,

1 Zlatý klas,

1 ČL citrónová kôra,

10 kvapiek citrónová aróma,

štipka soli.

Na ozdobenie:

2 bielky,

štipka soli,

300 g práškový cukor,

hrozienka,

biela čokoláda.

 

Postup:

Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a horúcu vodu. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva, Zlatým klasom a citrónovou kôrou. Pridáme do žltej peny. Do bielkov pridáme citrónovú arómu, štipku soli a ušľaháme tuhý sneh, ktorý vareškou zapracujeme do cesta. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej barančekovej formy a pečieme pri teplote 180 °C zhruba 40 minút. Necháme ho vychladnúť a vyklopíme. Tvár barančeka oblejeme rozpustenou bielou čokoládou a dáme hrozienka na oči a nos.

Bielková poleva: Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh, potom dáme nad paru a zamiešame práškový cukor, aby bola poleva lesklá. Hotovú polevu dáme do cukrárskeho vrecúška a zdobíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *