Drobné pečivo, tuhé cestá

Fašiangové fánky

Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Keďže po fašiangoch nasleduje 40 dňový pôst, ktorý trvá až do Veľkého piatku a fašiangy sú časom karnevalov, plesov, zábavy, ale aj dobrých a nie vždy práve najzdravších jedál, som i ja neodolala tradičným fašiangovým fánkam. Ak ste sa rozhodli spolu so mnou „zhrešiť“, pripájam svoj recept na túto dobrotu a to

jemnučké, nadýchané, vo vnútri mäkkučké fašiangové fánky

fašiangové fánky

Suroviny:

250 g hladká múka,

250 g tvaroh,

70 g maslo,

2 ks žĺtky,

1 ks bielky,

3 PL rum,

1/2 ČL sóda bikarbóna,

štipka soli,

olej na vysmážanie,

vanilkový a práškový cukor na obaľovanie.

Postup:

Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 1-2 hodiny odpočinúť. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku zhruba 6-8 mm, radielkom nakrájame kosoštvorce, prípadne iné tvary, ktoré v strede ponakrajujeme. Fánky vysmážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Do oleja v panvici môžeme pridať nakrájanú surovú mrkvu, saje pach z oleja a fánky tak nebudú napáchnuté olejom. Vyprážané fánky osušíme na papierovom obrúsku, ktorý vysaje prebytočný olej a následne obalíme zmesou vanilkového a práškového cukru a podávame. Množstvo je celkom slušné, ale keďže túto chutnú dobrotu robievam len raz do roka a nevieme sa ich dojesť, môžem povedať, že zmizli veľmi rýchlo 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *