Jednoduchý, rýchly, vynikajúci a hlavne šťavnatý cuketový koláč zo špaldovej múky so škoricou, hrozienkami a vlašskými orechmi.
Suroviny:
- 350 g cuketa (môže byť aj tekvica),
- 150 g kryštálový alebo trstinový cukor,
- 2 vajcia,
- 150 ml olej (olivový, príp. kokosový),
- 150 ml mlieko, (môže byť aj rastlinné),
- 250 g špaldová hladká múka,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- 1 vanilkový cukor,
- 2 PL kakao,
- 1-2 ČL mletá škorica,
- hrsť hrozienka,
- 50 g mleté vlašské orechy (môže sa pridať aj hrsť na drobno nasekaných vlašských orechov).
Suroviny na dohotovenie:
- malinovo-ríbezľový lekvár na potieranie,
- 100 g čokoláda na varenie + smotana na šľahanie (môžeme použiť i mlieko).
Postup:
Cuketu nastrúhame na drobno (na jemnom strúhadle), šťavu ponecháme. V miske vymiešame kryštálový/trstinový cukor, vanilkový cukor a vajcia do peny. Zmes pridáme do nastrúhanej cukety. Potom pridáme olej, mlieko, špaldovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, kakao, škoricu a mleté vlašské orechy a všetko dobre vymiešame ručným mixérom.
Nakoniec pridáme hrozienka (ktoré boli vopred namočené vo vode) a môžeme pridať i na kúsky nakrájané vlašské orechy.
Hotovú zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 25 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Koláč necháme stuhnúť a nakrájame na kocky, alebo rezy.