Cuketový špaldový koláč

Jednoduchý, rýchly, vynikajúci a hlavne šťavnatý cuketový koláč zo špaldovej múky so škoricou, hrozienkami a vlašskými orechmi.

cuketový špaldový koláč fotopostup

Suroviny:

  • 350 g cuketa (môže byť aj tekvica),
  • 150 g kryštálový alebo trstinový cukor,
  • 2 vajcia,
  • 150 ml olej (olivový, príp. kokosový),
  • 150 ml mlieko, (môže byť aj rastlinné),
  • 250 g špaldová hladká múka,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 PL kakao,
  • 1-2 ČL mletá škorica,
  • hrsť hrozienka,
  • 50 g mleté vlašské orechy (môže sa pridať aj hrsť na drobno nasekaných vlašských orechov).

Suroviny na dohotovenie:

  • malinovo-ríbezľový lekvár na potieranie,
  • 100 g čokoláda na varenie + smotana na šľahanie (môžeme použiť i mlieko).

Postup:

Cuketu nastrúhame na drobno (na jemnom strúhadle), šťavu ponecháme. V miske vymiešame kryštálový/trstinový cukor, vanilkový cukor a vajcia do peny. Zmes pridáme do nastrúhanej cukety. Potom pridáme olej, mlieko, špaldovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, kakao, škoricu a mleté vlašské orechy a všetko dobre vymiešame ručným mixérom.

Nakoniec pridáme hrozienka (ktoré boli vopred namočené vo vode) a môžeme pridať i na kúsky nakrájané vlašské orechy.

Hotovú zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 25 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Koláč necháme stuhnúť a nakrájame na kocky, alebo rezy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.