Chutné a chrumkavé pivné rožky je obľubené a veľmi jednoduché pečivo, ktoré sa hodí k akémukoľvek pokrmu ako napr. párky, klobásy, tlačenka a podobne, ale samozrejme vynikajúce sú i samotné. Obvykle sa vyhotovujú z polohrubej múky a posypú sa hrubozrnnou soľou a rascou. Ja som v recepte zamenila polohrubú múku za múku špaldovú, špaldovú celozrnnú a rožky som posypala chia semienkami.
Špaldové pivné rožky posypané chia semienkami
Suroviny:
2,5 hrnčeka špaldová hladká múka,
1 hrnček špaldová celozrnná múka,
1 ČL himalájska soľ,
1 žĺtok,
1 hrnček svetlé pivo,
3/4 kocky droždie,
1 PL mlieko,
veľký štamperlík olej (zhruba 40 ml),
1 bielok +1 PL mlieko na potretie,
chia semienka na posypanie.
Postup:
Z trošky ohriateho piva, 1 PL mlieka a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame múky so soľou, v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme kvások. Zo strán primiešame trochu múky, vytvoríme také riedke cestíčko, prikryjeme utierkou a necháme ho odpočinúť 20 minút, kým nie je spenené a nezväčší svoj objem. Pridáme zvyšok piva, olej, žĺtok a miesime zhruba 10-15 minút, kým vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyklopíme a rozdelíme na 12 častí. Každú časť zapracujeme na bochník, ktorý následne rozváľame na placky a postupne zrolujeme do tvaru rožka. Hotové rožky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme zhruba 15 minút podkysnúť, potrieme bielkom zmiešaným s 1 PL mlieka, posypeme chia semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 ° C zhruba 15 minút do zlatista.