Špaldové pivné rožky

Chutné a chrumkavé pivné rožky je obľubené a veľmi jednoduché pečivo, ktoré sa hodí k akémukoľvek pokrmu ako napr. párky, klobásy, tlačenka a podobne, ale samozrejme vynikajúce sú i samotné. Obvykle sa vyhotovujú z polohrubej múky a posypú sa hrubozrnnou soľou a rascou. Ja som v recepte zamenila polohrubú múku za múku špaldovú, špaldovú celozrnnú a rožky som posypala chia semienkami.

Špaldové pivné rožky posypané chia semienkami

špaldové pivné rožky fotopostup

Suroviny:

2,5 hrnčeka špaldová hladká múka,

1 hrnček špaldová celozrnná múka,

1 ČL himalájska soľ,

1 žĺtok,

1 hrnček svetlé pivo,

3/4 kocky droždie,

1 PL mlieko,

veľký štamperlík olej (zhruba 40 ml),

1 bielok +1 PL mlieko na potretie,

chia semienka na posypanie.

 

Postup:

Z trošky ohriateho piva, 1 PL mlieka a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame múky so soľou, v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme kvások. Zo strán primiešame trochu múky, vytvoríme také riedke cestíčko, prikryjeme utierkou a necháme ho odpočinúť 20 minút, kým nie je spenené a nezväčší svoj objem. Pridáme zvyšok piva, olej, žĺtok a miesime zhruba 10-15 minút, kým vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyklopíme a rozdelíme na 12 častí. Každú časť zapracujeme na bochník, ktorý následne rozváľame na placky a postupne zrolujeme do tvaru rožka. Hotové rožky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme zhruba 15 minút podkysnúť, potrieme bielkom zmiešaným s 1 PL mlieka, posypeme chia semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 ° C zhruba 15 minút do zlatista.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.