Bezlepkový jahodový koláč

Bezlepkový jahodový koláč je vynikajúci, jednoduchý a hlavne rýchly bezlepkový dezert, ktorý môžeme pripraviť z akéhokoľvek ovocia, či už čerstvého, zaváraného, alebo rozmrazeného. Múku som použila bezlepkovú, ale kľudne sa môže časť múky zameniť za pohánkovú, prípadne kukuričnú.

Hrnčekový bezlepkový koláč s jahodami

bezlepkový koláč fotopostup

Suroviny (hrnček = 200 ml):

5 ks vajcia,

1/2 hrnčeka kryštálový/trstinový cukor (100 g),

1/2 hrnčeka mlieko (100 ml),

1/2 hrnčeka olej (100 ml),

1 vanilkový cukor,

1 kypriaci prášok do pečiva,

4 hrnčeky bezlepková múka (400 g),

1 PL kakao,

1 – 2 PL mlieko,

cca 800 g jahody, prípadne iné ovocie,

práškový cukor na posypanie.

 

Postup:

V miske vyšľaháme celé vajcia s trstinovým a vanilkovým cukrom do peny. Do vyšľahanej zmesi pridáme olej, vlažné mlieko, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko poriadne vymiešame ručným mixérom. Následne cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu časť necháme bledú a do druhej časti vmiešame 1 PL kakaa a 1 až 2 PL mlieka a opäť dobre premiešame. Cesto dávame striedavo na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch naukladáme pokrájané jahody, prípadne iné ovocie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 25 až 30 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.