Marlenka

Marlenka

Marlenka (medovo-orechové rezy s lahodnou plnkou) je vynikajúci tradičný arménsky zákusok, ktorý je vhodný na každú príležitosť a hlavne nie je pracný 🙂

Domáca Marlenka

marlenka

Suroviny na cesto:

250 g práškový cukor,

250 g maslo,

4 vajcia,

3 PL med,

1 PL sóda bikarbóny,

400 g hladká múka.

Suroviny na plnku:

250 g maslo,

400 ml mlieko,

1 Zlatý klas,

1 Salko.

Suroviny na posýpku:

150 g posekané vlašské orechy,

usušené skrojky z plátov,

pikao na ozdobenie.

 

Postup:

Nad parou si rozpustíme maslo s práškovým cukrom. Postupne pridávame vajcia, med, sódu bikarbónu a hladkú múku. Všetko spolu dobre vymiešame nad parou a miešame ešte 5 minút. Hotové cesto si rozdelíme na 3 rovnaké časti. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zhruba 10 minút (cesto by malo byť tmavšie). Hotové upečené a vychladnuté korpusy orežeme (zhruba 2 cm z každej strany – skrojky použijeme na posýpku). Medzitým si pripravíme plnku: Z mlieka a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V druhej miske vymiešame zmäknuté maslo so salkom a primiešame vychladnutý puding. Hotovú plnku rozdelíme na tri časti. Vrstvíme nasledovne: korpus, prvá časť plnky, korpus, druhá časť plnky, korpus a treťou časťou plnky potrieme vrch i boky rezov. Nakoniec vrch i boky posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme z rozdrvených skrojkov z plátov zmiešanými s posekanými vlašskými orechmi. Posýpku môžeme jemne rukami popritláčať. Nakoniec marlenku dozdobíme pikaom.



4 thoughts on “Marlenka”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *