Rezy a dezerty

Jablkové pité

Jablkové pité je tradičný zákusok našich starých mám, ktorý nikdy nesklame.

Tradičné jablkové pité

jablkové pité fotorecept

Suroviny na cesto:

300 g hladká múka špeciál,

125 g maslo,

2 vajcia,

1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,

100 g práškový cukor.

Suroviny na plnku:

1,5 kg čerstvé jablká (alebo 700 ml pohár nastrúhané zavárané jablká),

2 ks škoricový cukor (možno nahradiť mletou škoricou v kombinácii s vanilkovým cukrom)

kryštálový/trstinový cukor (množstvo podľa kyslosti jabĺk).

 

Postup:

Jablká očistíme, postrúhame na strúhadle, posypeme škoricovým cukrom, zamiešame a odložíme bokom. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Jablká mierne vymačkáme od šťavy a nanesieme plnku na cesto. Prikryjeme druhým cestom, ktoré rozvaľkáme rovnakým spôsobom. Cesto popicháme vidličkou, aby sme tým zabránili odúvaniu cesta a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25 až 30 min. Vychladnuté nakrájame na rezy, alebo kocky, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *