Cuketový koláč z ovsených vločiek

Vynikajúci, šťavnatý cuketový koláč z ovsených vločiek, potretý domácim lekvárom a poliaty ganache polevou

Suroviny na koláč:

300 g jemne mleté ovsené vločky,

40 g kakao,

1 kypriaci prášok s vínnym kameňom Dr. Oetker,

400 g cuketa – nastrúhana na jemnom strúhadle,

80 g med,

6 ks vajcia,

200 ml mlieko,

60 g olej (kokosový, slnečnicový).

Na dohotovenie:

domáci lekvár (džem) na potretie,

100 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa,

100 ml smotana na šľahanie 33 %,

cukríky na zdobenie Dr. Oetker.

 

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. V jednej miske vymiešame ovsené vločky s kakaom a kypriacim práškom do pečiva. V druhej miske vymiešame žĺtky s medom, pridáme mlieko, olej a nastrúhanú cuketu. Obe zmesi spojíme a dobre vymiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, ktorý jemne zapracujeme vareškou. Hotovú zmes na koláč nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-190 °C zhruba 30 minút. Vychladnutý koláč potrieme domácim lekvárom, alebo džemom a polejeme ganache polevou. Vrch posypeme cukríkmi.

Príprava ganache polevy: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme, pridáme čokoládu a premiešame.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.