Bezlepkový kakaový koláč

Kakao sa radí medzi tzv. „superpotraviny“, nakoľko obsahuje približne 300 pre telo blahodárnych látok – obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Na spríjemnenie voľných chvíľ pri kávičke je vynikajúci tento kakaový koláč, ktorý robievam niekedy s gluténom, čiže s polohrubou múkou a niekedy bez gluténu, kedy ho pripravujem z bezlepkovej, alebo pohánkovej múky. Koláč môžeme posypať strúhaným kokosom, ale výborný je i s posekanými vlašskými orechmi.

Bezlepkový kakaový koláč s kokosom

bezlepkový kakaový koláč fotopostup

Suroviny (hrnček 250 ml):

250 g maslo,

3 PL kakao,

1 hrnček vlažná voda,

2 hrnčeky kryštálový/trstinový cukor,

4 vajcia,

2 hrnčeky pohánková/bezlepková múka,

1 kypriaci prášok do pečiva,

strúhaný kokos, alebo posekané vlašské orechy na posypanie.

 

Postup:

Do hrnca dáme maslo, cukor, 3 PL kakaa a hrnček vlažnej vody. Na miernom ohni za občasného miešania zmes roztopíme a odoberieme zo zmesi 1 hrnček, ktorý si necháme na poliatie upečeného koláča.

Do zvyšnej zmesi, ktorá zostala v hrnčeku zamiešame 4 celé vajcia, 2 hrnčeky pohánkovej, alebo bezlepkovej múky zmiešanej s kypriacim práškom do pečiva. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 – 25 minút. Na upečený a ešte horúci koláč vylejeme 1 hrnček odobratej zmesi a posypeme strúhaným kokosom, alebo posekanými vlašskými orechmi.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.