Vynikajúci, šťavnatý cuketový koláč z ovsených vločiek, potretý domácim lekvárom a poliaty ganache polevou
Suroviny na koláč:
300 g jemne mleté ovsené vločky,
40 g kakao,
1 kypriaci prášok s vínnym kameňom Dr. Oetker,
400 g cuketa – nastrúhana na jemnom strúhadle,
80 g med,
6 ks vajcia,
200 ml mlieko,
60 g olej (kokosový, slnečnicový).
Na dohotovenie:
domáci lekvár (džem) na potretie,
100 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa,
100 ml smotana na šľahanie 33 %,
cukríky na zdobenie Dr. Oetker.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. V jednej miske vymiešame ovsené vločky s kakaom a kypriacim práškom do pečiva. V druhej miske vymiešame žĺtky s medom, pridáme mlieko, olej a nastrúhanú cuketu. Obe zmesi spojíme a dobre vymiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, ktorý jemne zapracujeme vareškou. Hotovú zmes na koláč nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-190 °C zhruba 30 minút. Vychladnutý koláč potrieme domácim lekvárom, alebo džemom a polejeme ganache polevou. Vrch posypeme cukríkmi.
Príprava ganache polevy: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme, pridáme čokoládu a premiešame.