Citrónové fit muffiny z ovsených vločiek
Suroviny na cesto:
150 g ovsené vločky,
3 vajcia,
50 g trstinový cukor,
150 g biely nízkotučný jogurt,
šťava z 1/2 citróna,
nastrúhaná kôra z 1 citróna,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva,
1 hrsť nasekané vlašské orechy,
štipka soli.
Suroviny na ozdobenie:
papierové košíčky 10 ks,
100 g biely nízkotučný jogurt,
2 ČL med,
drobné ovocie na ozdobenie (čučoriedky, ríbezle, maliny…)
Postup:
Ovsené vločky dôkladne zomelieme na jemný prášok (odložíme si na neskôr aj trochu celých vločiek aj ovsenej múky). Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame mixérom dopenista žĺtky s trstinovým cukrom. Potom pridáme jogurt, šťavu z 1/2 citróna a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Postupne primiešame pripravenú múku z ovsených vločiek zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, následne vmiešame aj zvyšné celé vločky a nasekané vlašské orechy. A nakoniec do cesta vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipki soli. Hotovým cestom naplníme papierové košíčky, ktoré máme uložené vo forme na muffiny, tak do 2/3 a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 30 minút (prvých 20 minút rúru neotvárame). Upečené muffiny necháme vychladnúť v papierových košíčkoch. Vychladnuté muffiny pred podávaním polejeme jogurtom zmiešaným s medom a ozdobíme drobným ovocím.