Rezy a dezerty

Žĺtkové rezy

Ak by každý vedel piecť tak, ako naše babičky, cukrári by sa museli poobzerať po novej práci. Avšak tieto výborné orechové rezy so žĺtkovou polevou môže upiecť hocikto z nás. Stačí na to iba kuchyňa, správne prísady, mlsný jazyk a chuť piecť.

Žĺtkové rezy – je to starý, ale výborný recept.

Rezy nie sú náročné na prípravu a hodia sa na každú príležitosť.

žĺtkové rezy

Suroviny na cesto:

280 g práškový cukor,

280 g maslo,

280 g mleté vlašské orechy,

140 g hrubá múka,

6 ks bielka.

Suroviny na polevu:

300 g práškový cukor,

6 ks žĺtka.

 

Postup:

V miske vymiešame do peny práškový cukor s maslom. Do vymiešaného masla s cukrom pridáme mleté vlašské orechy a hrubú múku. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, ktorý nakoniec vareškou zapracujeme do masy. Všetko spolu ešte dobre premiešame a dáme piecť na vymastený, múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 15 až 20 min.

Tesne pred dopečením si pripravíme žĺtkovú polevu. Žĺtka a práškový cukor vymiešame do peny a rozotrieme na ešte horúci koláč. Polevu necháme stuhnúť do druhého dňa, avšak po hodine tuhnutia si nožíkom naznačíme ako budeme krájať, aby poleva nepraskala. Pri krájaní rezov ešte nôž namáčame do horúcej vody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *