Skúšala som rôzne recepty na
parížske rožky,
ale tento recept je pre mňa skrátka top. Keďže u nás moc kakao „neide“, na rožky som dala lahodný krém bez kakaa.
Suroviny na jadrovú hmotu:
4 bielka,
300 g práškový cukor,
180 g mleté vlašské orechy,
2-3 PL hrubá múka.
Suroviny na krém:
250 g maslo,
250 g práškový cukor,
4 žĺtka,
1 vanilkový cukor,
3 dcl mlieko,
1 Zlatý klas.
Na čokoládovú polevu:
100 g čokoláda na varenie
80 g cera.
Postup:
Bielka s práškovým cukrom vyšľaháme na sneh, potom došľaháme do husta nad parou. Pridáme mleté vlašské orechy (orechy preosejeme cez sitko, aby sa nám neupchávalo cukrárenské vrecúško) a nakoniec pridáme hrubú múku. Hotovú jadrovú hmotu dáme do cukrárenského vrecúška a striekame paličky, alebo polmesiačiky (rožky), na pomúčený a vymastený plech, prípadne plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme, resp. sušíme vo vyhriatej rúre pri teplote 100°C zhruba 20 až 25 minút.
Prípravíme si krém. V hrnčeku premiešame zlatý klas s vanilkovým cukrom a so žĺtkami, pridáme mlieko a varíme, kým vznikne taká hustejšia kaša. Odstavíme zo sporáka a za občasného miešania ju necháme vychladnúť. V miske vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny. Vychladnutú kašu zapracujeme do masla s práškovým cukrom, aby nevznikli hrudky (ja používam ručný mixér). Hotový krém pomocou cukrárenského vrecúška nastriekame na rožky (použijeme o niečo menšiu špičku ako na jadrovú hmotu). Takto pripravené rožky dáme stuhnúť do chladničky.
Pripravíme si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou a necháme mierne vychladnúť. Stuhnuté rožky namáčame v redšej a nie v horúcej, ale v mierne vychladnutej čokoládovej poleve, aby sa nám krém netopil.
Rožky namočené v čokoládovej polevy dáme stuhnúť do chladničky.