Drobné pečivo, tuhé cestá

Jahodový koláč po rusky

Jahodový koláč po rusky je z tuhého cesta a môže sa pripraviť z akéhokoľvek ovocia. Múku môžeme použiť polohrubú, prípadne si múky nakombinovať. Ja som dala do cesta pohrubú i špaldovú celozrnnú hladkú múku.

jahodový koláč po rusky fotopostup

Suroviny:

350 g polohrubej múky,

50 g celozrnnej špaldovej múky,

200 g maslo,

250 g biely jogurt,

100 g trstinového cukru,

1 vanilkový cukor,

štipka soli,

1/2 balíčku kypriaceho prášku do pečiva,

Na Plnku:

800 – 900 g jahôd (prípadne iného ovocia),

3-4 PL trstinového cukru (kryštáloveho cukru),

práškový cukor na posypanie.

Postup:

V miske vymiešame maslo s trstinovým cukrom a vanilkovým cukrom. Keď to máme vymiešané do peny, postupne pridáme múku zmiešanú so štipkou soli a práškom do pečiva. Nakoniec ešte pridáme biely jogurt a vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a nakrájame dlhé rovnaké pásy široké zhruba 9 cm. Na každý plát cesta poukladáme jahody, ktoré buď posypeme trstinovým cukrom priamo na pláte, alebo ešte pred ukladaním zmiešame cukor s jahodami v miske a dobre premiešame. Jahody do cesta zabalíme ako je na fotografii a vytvoríme takých dlhých „hadov“. Následne ich opatrne premiestnime do okrúhlej formy na pečenie, vystlanej papierom na pečenie, stočíme do kolesa, dobre k sebe popritláčame, aby sa cesto pri pečení zlepilo a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 30 – 40 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme jahodami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *