Rezy a dezerty

Jablková žemľovka

Šťavnatá jablková žemľovka s tvarohom

zemlovka

Suroviny:

12 ks rožky,

500 g hrudkovitý tvaroh,

3 PL maslo,

1 PL med,

hrsť hrozienka,

5 ks vajcia,

1 l mlieko 3,5 %,

cca 8-10 PL kryštálový cukor,

7 stredne veľkých jabĺk,

škoricový cukor,

vanilkový cukor,

1 ČL práškový cukor + práškový cukor na posypanie.

 

Postup:

Najskôr si pripravíme jablkovú, tvarohovú a mliečnu zmes.

Jablková zmes: Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame. Pridáme škoricový cukor, 2-3 PL kryštálového cukru a všetko spolu dobre premiešame.

Tvarohová zmes: Do misky dáme tvaroh, pridáme 2 PL kryštálového cukru a premiešame.

Mliečna zmes: Žĺtky oddelíme od bielok. Do misky dáme 5 ks žĺtkov, pridáme 3-5 PL kryštálového cukru, dobre premiešame a prilejeme 1 l mlieka. Všetko spolu dobre premiešame.

Keď máme zmesi hotové, nakrájame rožky na kolieska. Plech si vymastíme maslom a ideme vrstviť. Na spodok naukladáme nakrájané rožky, ktoré namáčame v mliečnej zmesi. Na to dáme jablkovú zmes. Na jablkovú zmes dáme tvarohovú zmes, ktorú posypeme vanilkovým cukrom, dáme vrstvu hrozienok a nakoniec naukladáme rožky, ktoré namáčame v mliečnej zmesi. Žemľovku pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 40 min. Po 40-tich minútach žemľovku vytiahneme a vrch prikryjeme „perinou z bielkov“ (vyšľaháme tuhý sneh z 5 ks bielkov a 1 ČL práškového cukru). Jemne polejeme medom a dáme do rúry zapiecť ešte na 5 min. Vychladnutú žemľovku môžeme posypať práškovým cukrom.

1 thought on “Jablková žemľovka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.